Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbarna bjuder på knytkalas

Alla är överens: Knytgubbarna i Fellingsbro gör ett fantastisk jobb. Tack vare ett tiotal pensionärer får alla barn chans att åka skridskor och dessutom låna utrustningen.

Annons
Snabba tag. Det går snabbt när ett tiotal gubbar tillsammans knyter, här Göthe Pettersson som ser till att Seven Von Wowern Wijkström får skridskorna på sig ordentligt.Foto: Thomas Eriksson

FELLINGSBRO. Det är full fart i ishallen i Fellingsbro. Alla barn i förskoleklassen på Ekbackens skola är snabbt ute på isen med nysnörade skridskor och hjälmar de fått låna. Allt tack vare ”knytgubbarna”. De hjälper till med att knyta skridskor och sätta på hjälmar, så att barnen ska hinna få så mycket tid på isen som möjligt tillsammans med lärarna.

Initiativtagaren Nils-Göran ”Pliggen” Lindén berättar hur det hela började för ungefär fem år sedan:

– Det började egentligen när jag blev pensionär och mitt barnbarn frågade om jag kunde tänka mig att knyta skridskorna när de åkte på skolan. Jag gick dit, och det kom 40 barn och två lärare. Så skulle vi ha ut dem och åka skridskor på en timme. Det insåg jag att det var ganska hopplöst.

Så ”Pliggen” började sondera bland grannarna om fler ville hjälpa till, och gänget med pensionärer växte.

– I dag är vi nio knytgubbar som knyter skridskorna, och då är det ju snart gjort, berättar han.

Knytgubbarna har blivit väldigt populära i hela samhället.

– Vi har ju blivit kändisar, höll jag på att säga. Vi har fått otroligt positiv respons från skolan. Det betyder att barnen kan åka mer skridskor, förut hade de svårt att hinna göra det.

Namnet ”knytgubbarna” har barnen själva myntat. Dessutom har knytgubbarna dragit i gång en grupp med asylsökande barn på onsdag- eftermiddagarna. Det brukar komma runt 30 barn plus en del föräldrar varje gång.

Skridskor och hjälmar har bybor skänkt, efter att gubbarna efterlyst det på Facebook och portalen fellingsbro.se.

– Och vi tar gärna emot ännu fler hjälmar, berättar Alf Lundqvist, knytgubbe.

Han nappade direkt när ”Pliggen” frågade. Och de har väldigt roligt tillsammans, berättar Alf, Johnny Erixon och Göthe Pettersson. Inte minst det sociala lyfter de fram.

– Och vi känner att vi gör nytta, säger Göthe.

– Det som ligger mig varmt om hjärtat är att de lär sig åka skridskor, och då får vi fler som kan spela hockey, tycker ”Pliggen”.

Från skolan sida är lärarna och rektorn Åsa Jönsson djupt imponerade av gubbarnas insats.

– Det är fantastiskt, de är helt underbara. Vi är otroligt tacksamma för det här. Alla får möjlighet att åka skridskor, oavsett om de har skridskor och hjälm eller inte. Vi kan komma hit med en stor grupp och alla får tid att åka. Det skulle vi aldrig ha kunnat utan knytgubbarna, berättar hon.

Det här ett toppenbra exempel på pensionärer som gör något jättelyckat, och det är ömsesidigt från alla håll, förklarar hon.

Knythjälp. Också självaste rektor Åsa Jönsson får knythjälp av knytgubben ”Pliggen”.
Här är knytgubbarna. Bakre raden: Sören Wester, Alf Lundqvist, Ove Hellström, Johnny Erixon, Nils-Göran ”Pliggen” Lindén. Främre raden: Karl-Gerhard Karlsson, Göthe Pettersson, Bo Pettersson.

Knytgubbarna i korthet

Hjälper barnen att knyta skridskor och sätta på hjälmar så att de ska hinna ut på isen och åka så mycket som möjligt.

Barnen är i åldern från förskoleklass till årskurs fyra.

Tre gånger i veckan hjälper knytgubbarna barnen i ishallen.

Varje onsdag kl 15-16.45 hjälper de en grupp asylbarn att åka skridskor.

Knytgubbarna startade för ungefär fem år sedan. De ställer upp helt idéellt.

Mer läsning

Annons