Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällabrottsfotograf ställs ut under sommaren

Naturmotiv och människor. Det återfinns på fotografen Arne Axelssons många bilder. I sommar visas hans bilder på hembygdsgården i Hällabrottet.

Annons
Släktingar. Arne Axelsson var Berit Lindholms morbror och tillsammans med sin man Lars deltog hon i invigningen av utställningen.

Arne Axelsson gick bort 2004 och skulle ha fyllt 100 år i år. En släkting till honom donerade hundratals av hans fotografier till Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening, och det är därifrån underlaget till utställningen kommer.

– Han var en väldigt duktig fotograf och vi tror att det är första gången hans bilder ställs ut här i Hällabrottet, sa Monica Ström vid invigningen av utställningen i söndags.

Hon är ordförande i föreningens kalenderkommitté och en av dem som arbetat med att göra hembygdsföreningens årliga almanacka. Eftersom föreningen hade tillgång till Arne Axelssons stora efterlämnade bildskatt, bestämde man sig också för att sammanställa en utställning i det nyrenoverade brygghuset vid hembygdsgården.

Arne Axelssons fotointresse föddes sedan han drabbats av polio 1936. Parallellt arbetade han på Yxhult och odlade sitt fotointresse. På bilderna syns motiv av människor från bygden, och vackra vyer från naturen, särskilt från Norge. Arne Axelsson var aktiv i Kumla fotoklubb och sedermera också i fotoklubben Zoom i Odensbacken. Många av hans bilder har vunnit pris. Ett exempel är en som föreställer tre unga män som kör cykelspeedway, och där en just kört omkull. Bilden är från 1950.

– Det där känner jag igen, sa Roland Eliasson, också aktiv i kalenderkommittén. Vi hade flera cykelspeedwaybanor i trakten.

Med på invigningen fanns också släktingar, Berit och Lars Lindholm som bor i Hällabrottet.

– Arne hölls alltid och fotograferade, och vi har fått många fina bilder på barn och familj från honom, berättade Berit Lindholm.

Utställningen är öppen varje söndag mellan klockan 14 och 17 fram till sista helgen i augusti och med undantag för söndag efter midsommar. Eftersom föreningen har tillgång till så många bilder, kommer de att bytas ut flera gånger under sommaren.

Invigning. Sommarens fotoutställning i Brygghuset invigdes på söndagen av kalenderkommitténs ordförande Monica Ström.
Vem är denna kvinna? Det här är en av Arne Axelssons bilder som hembygdsföreningen inte vet vem det är. Om någon känner igen henne vill gärna Hembygdsföreningen veta vem det är.

Mer läsning

Annons