Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hallbo spelar ett högt spel”

Genom att säga upp avtalet spelar Hallbo ett högt spel och äventyrar hyresgästernas trygghet, säger Jacob Karlsson, vd för K-fastigheter, som äger Mejeriet.

Annons

Hallsberg. Redan när K-fastigheter köpte tomten från kommunen för tre år sedan där Mejeriet byggdes tecknades avtal om att Hallbo skulle stå som förvaltare och hyresvärd.

– Ett villkor för köpet var att vi tecknade ett blockavtal med Hallbo. Vi gjorde från början klart att vi inte ville förvalta fastigheter i Hallsberg, säger Jacob Karlsson, vd för K-fastigheter som äger Mejeriet.

Därför ser han allvarligt på att Hallbo nu säger upp avtalet.

– Praktiskt innebär en uppsägning att hyresgästerna nu även fortsättningsvis har besittningsrätt till lägenheterna, medan Hallbo inte har det.

Hallbo spelar ett högt spel, menar Jacob Karlsson, där hyresgästerna kommer i kläm.

– På det här sättet äventyrar Hallbo hyresgästernas trygghet.

Om avtalet sägs upp, kan varje hyresgäst lämna in en stämningsansökan mot Hallbo till Hyresnämnden som avgör skäligheten på skadestånd och om vilken nivå respektive hyresgäst har rättighet till, säger Jacob Karlsson.

– Vi ville från början säkerställa kvaliteten på förvaltningen, och var därför inte intresserade av att samarbeta med någon annan än ett kommunalt fastighetsbolag, annars ville vi inte investera de 26 miljoner kronor som det kostat. I framtiden ser vi oss i så fall om efter ett nytt användningsområde för Mejeriet, där vi kan teckna ett nytt blockavtal, exempelvis ett vård- eller migrationsboende.

De brister som fastigheterna har visat sig ha, ansvarar byggentreprenören LB Hus för.

– De har enligt lagen tre månader på sig att rätta till problemen, och hittills har de tagit sitt ansvar. Bland annat är vattenskadorna i tre lägenheter åtgärdade.

K-fastigheter har dessutom betalat 472000 kronor i vite till Hallbo, bland annat för förseningen av bygget.

– Frågan är hur mycket av dem som kommit hyresgästerna till del, säger Jacob Karlsson.

Mer läsning

Annons