Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller isen?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under en lång period har vi haft riktigt kallt väder i hela landet med temperaturer som på många håll legat under det normala.

Annons

I veckan har Hemavan haft säsongens lägsta temperatur två nätter i rad. Kylan har medfört att isen har lagt sig på flera av våra sjöar och vissa kuststräckor. Detta till många skridskoåkares stora glädje.

Innan man ger sig ut på isen finns det däremot ett antal saker man bör tänka på. För åkning med skridskor bör isen vara ca 10 cm tjock. Detta gäller vid minusgrader. Har det varit plusgrader minskar bärigheten med en fjärdedel.

Om det blåser upp kan isen snabbt brytas söder så det gäller att ta del av väderrapporten innan man ger sig ut. Inget istäcke är helt jämntjockt, så det gäller att lära sig var de svaga partierna finns. Isen är ofta svag utanför å- och bäckmynningar och vid sjöutlopp. Även under broar, vid bryggor och i vass kan isen vara svag.

Om man är osäker på hur isen ser ut just i sitt område kan man alltid ta kontakt med en lokal skridskoförening. Förutom kunskap om is är det även viktigt med säkerhetsutrustning och att veta hur man ska agera när olyckan väl är framme.

Det bästa tipset är att aldrig åka ensam utan alltid i sällskap med någon annan.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons