Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han flydde undan mördaren

Svenska Ung vänsters tidigare ordförande, Ali Esbati, befann sig på lägerön Utöya när gärningsmannen dödade 85 ungdomar i fredags.
– Plötsligt var han där och stod uppe på en sten. Jag såg honom genom vegetationen, 15-20 meter bort.

Annons

Ali Esbati hade precis hållit föredrag på det Socialdemokratiska ungdomslägret på Utöya när de fick information om bombdådet i Oslo. Han satt i kaféet och väntade på att få lämna ön när något, som Ali Esbati uppfattade vara smällare, plötsligt hördes.

– Min första tanke när folk reagerade och blev rädda var att de överreagerade på ljuden på grund av det som hänt i Oslo, säger han till NA.

Ungdomar sprang omkring och det uppstod panik. Utan att egentligen förstå vad som pågick sprang Ali Esbati ut från huset och ner för en sluttning.

– Jag vände mig om och såg två orörliga kroppar. Då förstod jag att det faktiskt var någon som sköt.

Ungefär två timmar senare, i slutet av händelseförloppet, befann sig Ali Esbati i närheten av vattnet.

– Plötsligt var han där och stod uppe på en sten. Jag såg honom genom vegetationen, 15-20 meter bort.

När han såg mannen insåg han risken för att bli träffad av ett skott och kastade sig instinktivt i vattnet.

Ali Esbati berättar att han såg två chockade barn i tioårsåldern. Han såg också ungdomar som visade på många olika reaktioner.

– Det som präglade situationen var att alla visade omsorg och solidaritet för varandra. Det var rörande att se ledsna personer som inte hittade sin kamrater och de som blev glada när de fann varandra. Det var starka scener, berättar han.

När polisen säkrat området fick Ali Esbati äntligen åka tillbaka fastlandet.

Hur mår du nu?

– Jag har inte sovit på länge och börjar känna av tröttheten. Med det kommer också tankar och sorg. Annars mår jag bra efter omständigheterna. Jag vet att många har sett värre saker än vad jag har gjort.

Ali Esbati var ordförande för Ung vänster 2001-2004. Sedan tre och ett halvt år bor han i Oslo och arbetar på tankesmedjan Manifest.

Mer läsning

Annons