Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kunde inte simma och höll på att sjunka"

Genom att agera snabbt räddade 10-årige Lukas Toll en jämnårig skolkamrat från att drunkna.

Annons
Lukas Toll.

– Jag hörde hur han skrek på hjälp och då sprang jag ut på bryggan för att hjälpa honom, säger han.

Lukas var på väg hem från skolan i oktober förra året En pojke på samma skola lekte på en brygga vid Bohrsån i Vedevåg. När han skulle gå in mot land kom han för nära kanten, och trillade i vattnet. När han skrek på hjälp sprang Lukas ut på bryggan och försökte dra upp honom.

– Han kunde inte simma och höll på att sjunka. Men jag sträckte ut armen långt och fick tag i honom. Allt gick bra och jag lyckades till slut få upp honom, säger Lukas.

Bryggan var känd för att vara farlig. Den var väldigt hal och man riskerade att sjunka igenom de murkna plankorna så fort man klev ut på den. Några månader efter incidenten finns den inte längre kvar. Familjens grannar använde den för att lägga till sin båt, men efter olyckan bestämde de sig för att ta bort den.

När NA ringer upp Lukas är de en ganska blygsam hjälte som svarar.

– Jag var på väg till hockeyträningen när pappa kom och sa att jag blivit nominerad som hjälte. Det känns lite överraskande men kul på samma gång.

Stefan Toll, Lukas pappa, berättar att sonen avslöjat sin insats under ganska lugna former. Han berättade det när familjen satt och åt middag på kvällen.

– Som förälder blir man självklart stolt över vad han gjort. Samtidigt blir man också lite orolig. Lukas kunde lika gärna ha hamnat i vattnet själv eller skadat sig på den dåliga bryggan, säger Stefan.

– Jag är väldigt glad för att bryggan är borta. Den innebar bara bekymmer.

Mer läsning

Annons