Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vet hur bikupan fungerar

Som mest hade han 30 samhällen under de 25 år han var biodlare men nu har Torsten Ericson slutat. Fast han berättar gärna hur bin fungerar.

Annons
Torsten Ericson från Älgkärr visar ramar med vax och berättar hur ett bisamhälle är uppbyggt.

Västernärkes biodlarförening har en bigård vid hembygdsgården Högan. Här kan man också ta sig en närmare titt på de flitiga insekterna som pensionerade lantbrukaren Torsten Ericson nyligen berättade om för SPF Fjugestabygden. Deltagarna fick lära sig mycket om hur bisamhället fungerar både i kupan och ute på arbetsfältet. Han hade med sig och visade upp olika ramar med vax som sitter i kupan.

– Viktigast är drottningen som lägger äggen i cellerna och det finns ”hovdamer” som putsar henne och ser till att hon får mat.

Torsten berättar att drottningen lägger mellan 2 500 och 3 000 ägg under sommaren och att det sedan är ambin som matar ynglen och lägger på ett vaxlock. När ynglen är färdiga gnager de sönder vaxlocket och kommer ut. Första uppgiften är att putsa cellerna rena.

– Efter att ha varit putsbin blir de ambin, dragbin och sedan vaktbin. De står och fläktar vid flustret på kupan. Vattenhalten ska vara cirka 10 procent annars jäser honungen, säger Torsten.

Dragbin drar in nektar som blir honung och pollen i kupan. Pollen som de matar larverna med. Honungen som bina samlar i kupan är egentligen vinterbehovet av mat. Men honung uppskattas också av många människor och har olika användningsområden. Torsten nämner också ”bidansen” som talar om för andra bin i kupan i vilken riktning de kan hitta nektar och hur mycket det finns.

– Ja det är en hel vetenskap med bin och det finns hur mycket som helst att berätta, avslutar

Mer läsning

Annons