Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är herrarna som gympar och löser världsproblemen

Vad har funnits i 30 år och var från början tänkt för skogshuggare? Rätt gissat: Herrgympan i Löa bygdegård – som börjar med gympa, slutar med bastu och där emellan volleyboll med lite egna regler. Här trivs ”gubbarna”.

Annons
På ett ben. Balansträning på ett ben ingår i programmet, här Lars Cederin, Torbjörn Lie och Göran Larsson.Foto: Thomas Eriksson

Ur högtalarna strömmar ”En sån karl”, en av alla låtar herrarna gympar till. Samma träningsmusik som när gympan drog igång för 30 år sedan. Det enda som skiljer är att bandet nu har blivit ett USB-minne. Det är dessutom samma träningsprogram.

– Det började med att de tog in ett träningsprogram för skogshuggare och det kör vi fortfarande, förklarar Göte Bogland, som är inne på sitt 24–25 år.

Efter gympan blir det volleyboll.

– Sen är det bastu, och där löser vi världsproblemen, berättar Anders Ericsson, som leder gympan. Nille Gerdtsson, 70, var med från start och då var det runt 5–8 deltagare. I dag är det fler, däribland Mikael Norwald som stortrivs.

– Dels för att det är jättekul och dels för att det är bra att röra på sig.

Erling Norin är nykomling sen i höstas och tycker att det är trevligt och lagom mycket motion. Det sociala är en stor del.

– Det här är trevliga gubbar, men det säger jag såklart inte högt, skojar han.

Gympan brukar dra i gång efter älgjakten på tisdagar fram till slutet av april, och alla är välkomna. Den yngsta är just nu runt 50 och äldsta 80, och det är Löa sportklubb som står som arrangör (löask.se).

Volleyboll. Först träning, sen volleyboll och så avslutas kvällen med bastu, här Lars Cederin med bollen.
Marklyft. Träningen går igenom kroppens muskler, inte minst ryggen, närmast Henrik och där bakom Stefan Lillrank.
Gillar gympan. Gympan är väldigt trevlig, tycker Erling Norin.
Sen är det bastu, och där löser vi världsproblemen. Anders Ericsson, ledare

Mer läsning

Annons