Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är NA:s prisade sidor om den arabiska våren 

Den arabiska våren blossade upp. I land efter land protesterade folken mot diktaturer. Att då ge bakgrund och förståelse till de stora historiska händelserna – det var målet för NA:s söndagsläsning en dag i mars. För det får NA-medarbetare nu pris i European Newspaper Award.

Annons

Se de prisade sidorna som pdf-filer genom att klicka på länkarna

Första uppslaget

Andra uppslaget

Tredje uppslaget

Fjärde uppslaget

Den 13 mars publicerade NA åtta sidor om protesterna i Nordafrika. För dessa sidor får NA priset. Det är andra året i rad som NA får pris i tävlingen.

– Vi ville ge fördjupning, med historia och grundläggande fakta om länderna och det som händer där, säger Joakim Johansson, en av journalisterna som bakom sidorna.

– Vi hade haft mängder av nyheter, nu ville vi även ge läsarna texter som kunde ge mer förståelse, fortsätter han.

Sidorna innehöll också lokala nyheter om företag i Örebro län som var verksamma i de oroliga länderna, och analyser ur ett globalt perspektiv om uppror och revolutioner.

European Newspaper Award är en tävling om tidningsdesign, det handlar om hur sidor ser ut.

– Vi pratade först om innehållet, vad vi ville belysa i dessa historiska skeenden. Efter det bestämde vi utformningen, säger Fredrik Carlsson, som också gjorde sidorna.

– Eftersom det var så många sidor ville vi att de skulle se olika ut. Den stora kartan över Nordafrika var bärande på det första uppslaget. På nästa uppslag hade vi bilder på diktatorerna, det var viktigt att visa vilka de var, fortsätter han.

– Att lyfta fram utvecklingen i Nordafrika är angeläget även i en lokaltidning, det bor många i Örebro som är från dessa länder. Flera har hört av sig och är glada att vi har gjort det, säger Joakim Johansson.

Glada vinnare. Joakim Johansson, Erik Marander, Riad Al-Khiat och Fredrik Carlsson har fått pris för söndagsläsningen om upproren i Nordafrika. Per Knutsson och Astrid Lindén deltog också i arbetet, men är inte med på bilden.

Så ska en sida utformas

Först och främst måste sidan fånga läsarens nyfikenhet. En bra rubrik, en spännande bild eller något annat kan göra att läsaren vill veta mer.

– I det här fallet fungerade Riads karta bra som en ingång på det första uppslaget. Läsaren kunde jämföra mellan platser där hon har solat på semestern. Och jag tror att många inte tänker på att diktaturens Libyen ligger väldigt nära Italien, säger Fredrik Carlsson, formansvarig på NA.

Nästa steg var att visa huvudpersonerna i det historiska dramat.

– Diktatorerna i Nordafrika lyftes fram på bild i vår söndagsläsning eftersom de har skapat sådana kulter kring sina personer. Med hjälp av den mest kände, Muammar Gaddafi, lockades läsarna till bilderna också på de mindre kända.

Och det tredje: Texterna ska också fånga.

– Texten är inte det första läsaren ser. Men när läsaren har blivit nyfiken får inte texten bli en besvikelse.

Mer läsning

Annons