Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns inga ”good guys”

– Invisible Childrens kampanj mot Joseph Kony har ett stort problem. Man lierar sig med Ugandas politiska ledning och regeringsarmé och gör dem till the good guys. Men här finns inga good guys, båda sidor har begått hemska övergrepp mot befolkningen.

Annons

Sverker Finnström är forskare vid Hugo Vallentin-centrum vid Uppsala universitet. Han har studerat Uganda och Herrens motståndsarmé (LRA) sedan 1990-talet och följt Invisible Childrens framväxt sedan organisationen bildades 2003 av tre unga filmare.

– Först vill jag instämma i att LRA och Joseph Kony begått fruktansvärda övergrepp mot befolkningen. Kony är skyldig till ett 50-tal allvarliga brott som han anklagas för av Internationella brottsdomstolen i Haag. Ingen tvekan.

– Det är svårt att racka ner på ungdomar som vill engagera sig, men här blir det fel.

Men kan det vara fel att engagera sig mot en skurk bara för att det finns fler? – Ja, om effekten blir att den andra parten därmed tillåts fortsätta sitt förtryck av den egna befolkningen. Och det är just vad som händer. Blickarna vänds bara åt ena hållet.

Sverker Finnström konstaterar att den senaste Youtubevideon mot Kony är skickligt gjord och effektiv. Folk gråter när de ser filmen.

Svart och vitt– Berättaren låter sin lille son sköta analysen. Det är svart och vitt. Ingen talar om regeringssidan, och det gör inte heller Internationella domstolen i Haag. Man ser mellan fingrarna med regeringsarméns övergrepp.

– Kampanjen har fått ett genomslag i USA vi inte kan föreställa oss. Invisible Childrens ledande företrädare åker runt på turné och tas emot som rockstjärnor.

– Men en allt mindre andel av de insamlade pengarna går till hjälpinsatser i Uganda, som var organisationens huvudmål i början. Nu går merparten till PR och lobbyism.

Kampanjen har lett till att USA nu engagerat sig på regeringssidan mot LRA. Drönarplan cirklar över Centralafrikanska republikens djungel, där Kony anses ha sina baser. Ett 100-tal amerikanska militära experter har sänts till Uganda, inte som brukligt i hemlighet, utan snarare med pukor och trumpeter.

– Amerikanarna har en egen agenda, att från Uganda bekämpa al Shabab i Somalia och försöka etablera en bas i Afrika, som man hittills saknat. Den skulle man gärna vilja ha i Uganda.

Sverker Finnström har ingen egen lösning på problemet Joseph Kony.Han beskriver LRA som en motståndsrörelse som bildades som en reaktion mot president Musevenis övergrepp på 80-talet med massvåldtäkter, skövlade byar och stora folkförflyttningar. Att gå med i LRA var enda sättet att överleva i vissa områden.

Utanför UgandaMed åren har LRA tappat sin politiska agenda och brutits upp i undergrupper som i dag härjar utanför Ugandas gränser.

– Regeringsarmén är odisciplinerad och härjar också i grannländerna, främst Kongo. Man våldtar, skövlar, stjäl skog, smugglar och sysslar med all möjlig business i krigets spår.

– Vi kan vara överens om att LRA och Joseph Kony är fruktansvärda. Men vill vi vara med på tåget och stödja oss på den andra sidan? Den frågan bör vi ställa oss inför Invisible Childrens kampanj.

Mer läsning

Annons