Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsarkiven öppnas på Arkivens dag

I morgon, lördag, är det Arkivens dag i Sverige. Många hembygdsföreningar öppnar då sina arkiv för allmänheten, bland annat i Nora, Kopparberg och i Hällefors.

Annons
Dags att söka i arkiven på Arkivens dag lördag 8 november.

Ny statistik visar att landets 2 000 hembygdsföreningar bidrar till Sveriges historia med bland annat över 8 miljoner bilder och ett mer än 2,5 mil långt arkiv. Bara i Örebro län finns 330 000 bilder och ett arkiv som täcker mer än 1200 hyllmeter. Detta enligt Sveriges hembygdsförbund.

– För att bevara kulturarvet är det viktigt att göra hembygdsföreningarnas omfattande arkiv tillgängliga för alla som är intresserade av den lokala historien, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Arkivens dag är ett årligt återkommande arrangemang och temat i  år är Orostider med berättelser och dokument om kalla kriget, arbetslöshet och bränder och annat som orsakat oro genom historien.

Bland annat kan du besöka hembygdsarkiv i Bergslagen den 8 november på följande platser:

Hällefors: kl 10–14, Hällefors hembygdsgård. Öppet hus i Hällefors hembygdsgårds arkiv.

Nora: Kl 10-15, öppet hus på Nora kommunarkiv. Bildkollage med temat orostider. Axplock från krig till dagens oro för miljö, kriminalitet och ekonomi. Hembygdsföreningen deltar med bildvisning av inskannat material från fotograf Norberg.

Kopparberg: Kl 13-17, årets tema - orostider. Tingshuset Kopparberg. Nya Kopparberg Bergslags hembygdsförening. Dessutom ställer föreningen fram många kartonger med gamla fotografier, de flesta är oidentifierade och det är denna identifiering som föreningen vill ha hjälp med.

Mer läsning

Annons