Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henna skadade sig på träflisen vid lekplatsen

Lekplatsen vid Åviksvägen är helt ny och inbjuder till lek. Men Christian Bergströms dotter Henna gjorde sig illa på den flis som BKT numera lägger under gungor och klätterställningar.

Annons

Det var i påskhelgen som Christian Bergström tog med dottern Henna för att leka på den nya lekplatsen mitt emot huset där de bor på Åviksvägen i Fellingsbro.

– Hon gungade, men så for hon plötsligt ur gungan och landade med ansiktet rakt ner i marken, berättar Christian Bergström.

Under gungor och andra lekredskap har BKT, Bergslagens kommunalteknik, valt att lägga träflis. Dottern fick en större sticka i ögonbrynet från en av träbitarna.

– Dessutom tog hon ett stort andetag precis när hon landat, för att kunna skrika, och då fick hon hela munnen full av träflisor. Jag fick plocka bort dem så fort jag kunde innan hon drog ner dem i halsen, säger Christian Bergström.

Han är glad att stickan i ögonbrynet inte hamnade i ögat och gjorde Henna blind. Men han är kritisk till att kommunen valt att lägga träflis på lekplatsen i stället för sand.

– Så fort du ramlar får du en sticka. Jag tycker att det är skandalöst, säger han.

– Om det handlar om pengar så måste det finnas tusen andra saker att spara in på än sand på en lekplats.

Träflisen är ett billigare material än sand. Det beror bland annat på att det ställs höga krav på vilken sand som får användas som fallskydd, och att den ofta måste fraktas långt. På BKT vägde man noga för- och nackdelar med träflis mot varandra innan man för två år sedan lade träflis på en första lekplats i norra länsdelen.

I dag finns underlaget på en handfull lekplatser här. I Vedevåg, där det användes först, reagerade föräldrarna för två år sedan med oro över att det skulle göra ont att ramla och landa i flisen.

Men rapporten om Henna i Fellingsbro är den första BKT fått in om att någon skadat sig på grund av flisen.

– Vi kommer naturligtvis att åka ut och titta på materialet och göra en ordentlig utvärdering för att se om det är några problem med kvaliteten och storleken på flisen just här, säger stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher på BKT.

Han berättar att en del föräldrar hörde av sig till honom för ett par år sedan när träflisen var ny på lekplatser i norra länsdelen.

– De var mest förvånade. Men när vi har berättat om för- och nackdelar så har de ändå förstått varför vi valt träflisen, säger han.

När det kommer till stickor i huden så har BKT bedömt att det är något föräldrar och barn kan leva med, eftersom det finns så många andra fördelar med materialet.

– I Fellingsbro är träflisen utlagd nu i vinter och fortfarande alldeles ny, men den nöts snabbt och blir mjukare, säger Arne Tschentscher.

Mer läsning

Annons