Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit försvinner regnet

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När det har regnat så rinner en del vatten längs markytan ner till närmaste vattendrag.

Annons

Det kallar hydrologerna för avrinning. Vidare sjunker en del av vattnet ner i marken. Där tar växternas rötter upp det och suger upp det i plantan. Är det varmt kan vatten från växten avdunsta och återgå till atmosfären, man pratar om transpiration.

En del vatten fastnar på blad och andra växtdelar, det kallas interception, då kan kvarvarande vatten också lätt avdunsta när regnet slutat. Även vatten som blir kvar på markytan i form av pölar blir ett begärligt byte för atmosfären när solen tittar fram igen. Det vatten som lyckas tränga ner djupare fuktar marken och kallas för markvatten, först när det når så djupt att marken är mättad med fukt är vi nere vid grundvattnet. Man inser då att det behövs rätt mycket regn efter en torrperiod för att fylla på grundvattnet med så mycket förluster på vägen.

Normalt är det

väl snösmältningen som står för den bästa påfyllningen, det är då inte så varmt att avdunstningen blir av någon större betydelse. I maj och juni är avdunstningen kraftigast och överstiger oftast den genomsnittliga nederbörden, i juli och augusti är den av samma storleksordning som nederbörden.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons