Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta det rätta knycket – för att lätta på bajstrycket

Med rätt bajsteknik slipper du förstoppning och inflammerade tarmfickor. En bajslektion kan räcka för att förstå hur tarmar och mage mår.

Annons

Förstoppningar drabbar främst oss i Västvärlden. Infekterade tarmfickor som tidigare främst drabbat äldre dyker upp hos unga. Anledningen är bland annat vårt bekväma sätt att gå på toaletten.

– Tarmsjukdomar som divertikulit eller förstoppning finns nästan bara där människor sätter sig på en stol för att bajsa. Trycket på tarmen blir för stort. Vissa spänner magen även på dagen, vilket bidrar. Världens 1,2 miljarder hukande har sällan divertiklar, menar forskaren och författaren Giulia Enders i ”Charmen med tarmen”.

– Ofta återkommande tryckande på toa ökar risken för åderbråck och slaganfall.

Hål-i-golvet-varianten är överlägsen som metod. Men vem vill ersätta toastolen hemma med en huktoa? Det går att lära sig bajsa på rätt sätt på stol som tur är. Böj överkroppen framåt och sätt fötterna på en pall så släpper muskeln som drar åt tarmen när vi sitter fel när vi bajsar.

Sittoan är ett modernt västeuropeiskt och amerikanskt fenomen. Den blev populär i 1800-talets borgerliga hem och i dess spår följde hemorrojder, förstoppning och divertiklar.

Det är nu bevisat att hukställningen är bäst. Japanska forskare som matat testpersoner med lysande substanser för att kunna röntga bajsets väg i olika ställningar konstaterar att på huk går bajset rakt i tarmkanalen och ut.

Med rätt teknik lättar trycket. Kan vi även lära oss läsa av högen vi producerar i stolen vet vi hur magen mår. Förstoppning, diareer, för ljus eller mörk avföring bör tas på allvar. Sök alltid läkarvård om avföringsvanorna förändras.

– Handlar det om ett helt nytt mönster som inte beror på magsjuka eller någon annan bra förklaring, bör du söka vård, säger överläkaren Carin Ocklind vid sjukhuset i Västerås mag- och tarmmottagning.

Avföringen varierar mellan vattnig till fast, grötig och stenhård. Brun till brungul färg är okej, gulaktig varnar för tarmbakterier. Vid ljusbrun till grå börjar varningslampan blinka. Svart eller rött kan signalera blod; uppsök vård!

– Är den växlande hård och lös, du har täta trängningar, eller den innehåller blod och slem, sök också hjälp. Det man mest oroar sig för är ju cancer. På vänster sida i tjocktarmen ger det oftast ”nytt” avföringsmönster, slem och/ eller blod, förtydligar Carin Ocklind.

– Trängningar, slem och blod kan också vara inflammation i ändtarmen.

– Förändringar av tarmtömningar hos äldre ska alltid utredas. Vid blodig avföring, personen har gått ner i vikt och springer på toaletten på nätterna kan det vara en tumör.

Mer läsning

Annons