Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältarna från Örebro

Marken pyr. Förkolnade träd kastar dystra skuggor över det spöklika landskapet.– Allt känns dött, säger Håkan Zetterholm från Nerikes brandkår.

Annons

Röken tätnar.

Marken är svartbränd, alldeles sotig. Solen syns nu inte längre.

Skogen ligger öde och tyst. Det enda som hörs är stöveltramp från de sju brandmännen från Nerikes brandkår som går genom förödelsen.

– Det är oerhört torrt i markerna. Vi åker fram och tillbaka hela tiden och släcker, säger styrkeledare Håkan Zetterholm.

Röken sticker i ögonen. Sedan onsdagsmorgonen befinner de sig utanför Ängelsberg i Västmanland – nära frontlinjen där branden rasar.

– Jag har ingen aning om hur stor fronten är eller vad som händer där borta. Vi har kontroll på de bränder som vi upptäcker men annars tror jag branden är svår att kontrollera, men vi måste bita ihop. Vi kör på tills vi stupar, säger Håkan Zetterholm.

Branden har hittills spridits över 15 000 hektar skogsmark. Enligt myndigheterna handlar det om den största branden i modern tid.

Efter sju dygn är branden i Västmanland fortfarande inte under kontroll.

I nuläget tror räddningstjänsten att det tar en månad att släcka branden. Eftersläckningsarbetet beräknas pågå ytterligare två månader.

Brandmännen drar slangar från tankbilen och går ut i det karga landskapet – än en gång. Den glödheta terrängen dränks med vatten för att förhindra att elden blossar upp.

Det finns ingen tid för vila. Styrkan sliter i skogen hela dagen och hela natten.

– Skickas vi in till fronten igen blir det ingen vila alls i natt. Vi kör nog på hela natten, säger Håkan Zetterholm.

Sedan blir det lite sömn.

Men de åker inte hem.

Arbetet fortsätter.

– Vi får se hur länge vi ska vara kvar. Allt beror ju på hur branden tar sig, på vädret, på vindarna.

Mer läsning

Annons