Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska gymnasiet hantera extremism?

Hur ska gymnasieskolan hantera tecken på våldsbejakande extremism? Frågan tas upp på gymnasienämndens möte på onsdag.

Annons
Kenneth Nilsson (S).

Det finns enbart generella riktlinjer för hur gymnasieskolan ska hantera hot och våld, enligt gymnasiechef Lars Bäckman.

– Internt går vi ut med att man ska anmäla alla brott till polisen och kontakta polisen vid misstanke om våldsbejakande extremism. Vi går ut med en uppdaterad förteckning över symboler för våldsbejakande grupper.

Mer specifika riktlinje r finns inte, menar Lars Bäckman. Att frågan tas upp i nämnden beror på att en ledamot bett om en redogörelse för hur de jobbar vid tecken på extremism.

– Vi skulle behöva ta fram gemensamma riktlinjer både gymnasiet och grundskolan. Men då måste det upp på ett mer övergripande plan, till programnämnd barn och utbildning, säger Lars Bäckman.

Men i programnämnden är man i nuläget inte intresserade av att starta en arbetsgrupp som tar fram dessa riktlinjer.

– Det pågår ett övergripande arbete i kommunen där man tittar på kommunens totala arbete med extremistfrågan. Vi ska inte ha parallella processer som sysslar med det. Vi ska haka på den process som pågår och se vart det arbetet hamnar först, säger Kenneth Nilsson (S), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Mer läsning

Annons