Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare smet från skatten

En hyrläkare som arbetat för Region Örebro län betalade inte svensk skatt på fyra år. Nu kräver Skatteverket 3,5 miljoner kronor av läkaren som flyttat pengarna till ett bolag i Estland.

Annons

Läkaren arbetade under flera år inom den svenska vården men redovisade sin omsättning i Estland där skatten är lägre. Nu kräver Skatteverket bolaget på 2,5 miljoner kronor i obetalda skatter plus skattetillägg på en miljon kronor. Totalt 3,5 miljoner kronor.

Skatteverket har gjort en revision (granskning) av bolagets inkomster för åren 2007 till 2010. Under två av de åren, 2009 och 2010, arbetade läkaren på psykiatrin i Örebro.

Region Örebro län har betalat minst 10,6 miljoner kronor för läkarens tjänster under dessa år. Över fem miljoner kronor per år. Det visar en sammanställning av fakturor som NA har gjort. Regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) ser allvarligt på att offentliga medel flyttas utomlands och undanhålls svensk skatt.

– Det är viktigt att betala skatt och det är bra att Skatteverket gör det här. Det är en viktig granskning, säger Forsberg-Fransson (S).

Vi tar det från början. Fram till 2006 hade läkaren ett svenskt bolag och bodde i Sverige. I april 2006 anmälde läkaren och hans fru till Skatteverket att de skulle utvandra till Estland. De skrev sig i Tallinn och startade ett estniskt bolag men behöll sin bostad i Stockholm och sitt fritidshus i södra delen av länet.

Paret och bolaget ska ha betalat skatt i Estland men Skatteverket menar att de är skatteskyldiga i Sverige. Myndigheten anser att parets hemvist och bolagets driftställe har varit i Sverige.

Under de år som granskats arbetade läkaren i Kristinehamn, Gävle och Örebro. Från 2009 arbetade läkaren vid psykiatrin i Örebro genom Dedicare AB, ett svenskt bemanningsföretag inom vården.

Det estniska bolaget har sedan fakturerat det svenska bemanningsföretaget. Under åren 2009 och 2010 då läkaren arbetade i Örebro omsatte det estniska bolaget 8,7 miljoner kronor.

Politiker i regionstyrelsen välkomnar Skatteverkets granskning. Både Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och oppositionsrådet Ola Karlsson (M) anser att det är viktigt att inhyrda vårdbolag betalar skatt i Sverige.

– Sen går det givetvis att fundera på om vi har haft någon skuld i detta, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och fortsätter:

– Det viktiga för oss är att göra kontroller av de bolag som vi anlitar. Där har vi haft revisorer som kollat att bemanningsföretag gör rätt för sig. Det framgår tydligt i våra avtal.

Ola Karlsson (M) är inne på samma spår:

– Det är viktigt att regionen kontrollerar att de företag som regionen anlitar sköter sig och sina affärer. Sen är det inte helt enkelt för regionen att kontrollera i nästa led, för det är ju där som det har brustit, säger Ola Karlsson (M).

I detta fall lägger Marie-Louise Forsbergs-Fransson (S) ett stort ansvar på bemanningsföretaget Dedicare.

– Man ställer mycket krav på den offentliga sektorn med det är också väldigt viktigt att den privata sektorn håller rent sitt hus.

Kan ni ställa mer krav i upphandling och avtal?

– Jag ska faktiskt prata med juristerna om det går att reglera i flera led. Men jag vet att flera företag klagar på oss, bland annat inom färdtjänsten, att vi har för mycket krav, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Dedicares vd Eva Domanders anser att de har och tar ett ansvar.

– Ja, genom att vi har avtal där det står att man måste ha F-skattsedel, för att betala skatt för utländska bolag så svar ja, säger hon.

– Jag vågar påstå att vi gör noggranna kontroller i dag. Dels för att vi har hört att det finns läkare som inte betalar skatt här och det är vi jättemåna om, fortsätter hon.

Eva Domanders ser ett ännu större problem med konkurrerande bemanningsföretag som inte förmånsbeskattar resa och bostad för sina läkare. Sådana bolag finns även i Örebro län säger Eva Domanders.

Skatteverket tog beslutet att upptaxera läkarens bolag redan 2013. Det överklagades då men förvaltningsrätten i Karlstad har nu i juni 2015 beslutat att taxeringen av bolaget ska gälla.

NA har via familjemedlemmar sökt läkaren men inte fått kontakt. Men till förvaltningsrätten framförde han att det inte är en fråga om oredovisade inkomster utan en fråga om var beskattningen ska ske.

Läkaren säger sig ha agerat i tron om att allt har hanterats rätt, står det i domen.

Mer läsning

Annons