Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I stearinljusens sken med Sigrid Combüchen

Sigrid Combüchen är först ut av vårens författare på Svalbo. Hon har skrivit en bok om Ida Bäckmann från Storå och som vanligt var det fullsatt i skenet från stearinljusen.

Annons
Välbesökt. Författarkvällarna på Svalbo drar alltid fullt hus, det är till och med kö till platserna.Foto: Thomas Eriksson

JÄRLE STAD/SVALBO. Doften av kaffe och hembakt bröd sprider sig bland borden och stearinljusen i Svalbo. Ett lätt och gemytligt sorl ligger i luften. Författarkvällen med Sigrid Combüchen är på väg att rundas av. Hon har berättat om sin senaste bok, ”Den umbärliga” som handlar om författaren och journalisten Ida Bäckmann. Nu återstår kaffestunden.

– Det var jätteintressant med Ida Bäckmann, hon bodde ju i Storå, förklarar Gunilla Linusson som själv bor i Storå, liksom hennes bordsgrannar Birgitta Aronsson och Margareta Ahlm. Ida Bäckmanns namn lever fortfarande kvar i Storå, berättar de. När författaren Astrid Lindén i höstas höll en föreläsning där fanns det folk i publiken som hade träffat henne, berättar Gunilla.

Det här är vårens första författarkväll, ”I stearinljusens sken”, på Svalbo.

– Vi brukar åka hit så ofta vi kan, det är jättebra och så intressanta författare, förklarar Gunilla.

Det tycker även Kristina Bervenståhl från Ramshyttan och Gun Svensson från Örebro. Och just också att få träffa andra med samma intressen för litteratur och kultur, förklarar de.

Författarkvällarna drar alltid fullt hus, det är till och med kölista. En höjdare, tycker Anders och Anita Edstam.

Han har inte läst någon bok av Sigrid Combüchen, men det har däremot hon gjort.

– Spill tror jag den hette, och den var jättebra. Det är härligt att komma hit och få höra goda berättare, livs levande, berättar Anita.

Keramikern Moa Rudebert som driver Svalbo berättar att det är tre tillfällen under våren. De två återstående har lite mat-tema, med dels Carl Jan Granqvist 1 mars och dels Birgitta Rasmusson 12 april som berättar om småkakor och kafferepets historia.

– Och då kommer jag att baka sju sorters kakor, berättar Moa.

Det är inte första gången Sigrid Combüchen besöker Svalbo.

– Jag har varit här en eller två gånger tidigare, och det är alltid underbart att vara på Svalbo, berättar Sigrid Combüchen.

Det är också speciellt att stå och berätta mitt emellan två rum, förklarar hon, med publiken på var sin sida om sig. Ida Bäckmann som hennes bok handlar om är kanske mest känd för sitt ”stalker”-aktiga förhållande till Gustaf Fröding och sen Selma Lagerlöf. Hon är inte så vedervärdig som hon beskrivits, förklarar Sigrid Combüchen, men kanske inte heller en särskilt älskvärd person. En intressant människa helt enkelt.

– Hon har en väldigt fin blick för detaljer. Trots allt blir man förtjust av att läsa henne.

Nöjda besökare. Kristina Bervenståhl, Gun Svensson, Gunilla Linusson, Birgitta Aronsson och Margareta Ahlm är några av de som tycker att författarkvällarna på Svalbo är toppen.
Författarbesök. Det är inte första gången som Sigrid Combüchen är i Svalbo, och det är vädligt trevligt tycker hon, här med Moa Rudebert.
Stämningsfullt.

Mer läsning

Annons