Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer könskvotering till högskolan

Nu är det slut med könskvotering inom högskolan. Regeringen vill stryka bestämmelsen om positiv särbehandling ur högskoleförordningen.

Annons

– Utbildningssystemet ska öppna dörrar - inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor, skriver högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) på Dagens Nyheters debattsida.

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste åren där män fått förtur till populära utbildningar. Det är nämligen fler kvinnor än män som har högsta betyg, och vid lika meriter säger dagens bestämmelser att det ska ske en könskvotering. Nyligen dömdes Sveriges lantbruksuniversitet för diskriminering för att ha gjort precis så.

2007 dömdes även Örebro universitet att betala skadestånd till tre kvinnliga studenter som nekades plats på hälsoutvecklarprogrammet till förmån för män.

Universitetets rektor Jens Schollin välkomnar regeringens förslag. Han säger att det inte längre förekommer könskvotering på Örebro universitet.

– Det har visat sig att könskvotering inte håller lagmässigt. Och eftersom det är vårt uppdrag att utbilda för samhällets bästa så stödjer jag förslaget.

Ser du någon risk att det blir slagsida för kvinnor nu?

– Det är naturligtvis inte bra om det blir väldigt snedfördelat. Men man måste fundera vad det beror på. Det finns en tragik i att killarna inte uppnår så bra betyg, säger Jens Schollin.

Mer läsning

Annons