Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tv-avgift för datorer

(UPPDATERAD 15.46) Tv-avgiften på datorer med internetanslutning måste tas bort, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Men Radiotjänst tänker inte frivilligt ge pengarna tillbaka till de tiotusentals som betalat på felaktiga grunder.

Annons

Bara under förra året kan närmare 90 000 personer eller företag ha betalat tv-avgift i onödan. Då började nämligen Radiotjänst att ta ut tv-avgift av bland annat innehavare av datorer med internetuppkoppling. I stället för omkring 10 000 nya tv-licensbetalare, vilket varit snittet för tidigare år, fick man plötsligt 100 000 nya och ett extra tillskott i kassan på närmare 187 miljoner kronor, räknat på dagens årsavgift på 2 076 kronor.

Men Radiotjänsts agerande saknar lagligt stöd, slog Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fast i en dom på fredagen.

Trots domen anser Radiotjänst att tidigare indrivna avgifter var korrekta.

- Vi anser ju att vi har gjort rätt fram till i dag. Denna dom förändrar praxis och gäller framåt i tid, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson till TT.

Erik Nymansson, justitieråd vid HFD, håller inte med.

- I och med att vi meddelat ett prejudikat så kommer också underinstanserna, förvaltningsrätten och kammarrätten, att följa vårt avgörande i dag som säger att Radiotjänst inte har laglig grund att kräva folk på tv-avgift om de bara har en dator med internetanslutning, säger han.

Den som väljer att driva ett jämförbart ärende vidare till domstol borde alltså få rätt mot Radiotjänst. Konfronterad med uppgifterna säger Carl-Gustav Johansson att Radiotjänst jobbar med frågan och att man ska ta kontakt med domstolen för att "fråga hur den tänkt".

För politikerna aktualiserar domen frågan om radio- och tv-licensens vara eller icke-vara när det gäller finansieringen av public service.

Gunilla C Carlsson (S), ordförande i kulturutskottet, tycker att domen är olycklig.

- Det finns en väldigt stor legitimitet hos svenska folket för att betala tv-avgiften. Och trots allt är det så att en väldigt stor del av befolkningen har en tv-apparat, säger hon.

Från flera allianspartier kom krav på såväl tv-avgiftens som Radiotjänsts avskaffande.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) vill inte kommentera domen, men kulturutskottets vice ordförande, Ulf Nilsson (FP), säger att det behövs ett nytt system.

- Vårt grundförslag är att man ska ha en neutral avgift som är lika för alla och som ska dras via skattsedeln. Men det ska inte vara en skatt, fortsätter han. Nilsson vill nu att frågan utreds så fort som möjligt.

Mer läsning

Annons