Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget färdigt valresultat i norrkommuner ännu

Tidigast på tisdag beräknar Länsstyrelsen ha hunnit sluträkna rösterna till kommunvalen i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. Först därefter kan en exakt mandatfördelning till respektive kommunfullmäktige lämnas.

Annons

- Vi är klara med räkningen av röster till Örebro kommun och till Askersunds kommun. Eventuellt blir även Degerfors och Hallsberg färdigräknat i kväll, berättar Rickard Linde på Länsstyrelsen i Örebro för NA på måndagen.

Än så länge finns bara de preliminära valresultaten från kommunvalen i norra länsdelen. Under valnatten ansvarar Länsstyrelsen för valnattsrapporteringen, vilket innebär att de olika valdistrikten rapporterar sina röstresultat till Länsstyrelsen på valnatten. Via Valmyndigheten redovisas sedan de preliminära valresultaten till allmänhet och media.

Därefter ska en slutlig valsammanräkning ske. Då kontrollräknas valnattens resultat, granskas ogiltiga röster, fördelning av röster på olika valsedelstyper sker, personröster räknas och därefter kan ledamöter och ersättare till kommunfullmäktige utses.

- Vi prioriterade att räkna Örebro kommun först. Därefter räknar vi resten av länets kommunvalröster i bokstavsordning. Vår förhoppning är att länets samtliga kommunval är slutligt räknade innan tisdag kväll. Men det är inget som vi kan utlova, säger RickardLinde.

Mer läsning

Annons