Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gift i dricksvattnet

Enligt Kemikalieinspektionen och Boverket finns cirka 3000 lägenheter i Sverige där dricksvattenledningar släpper ifrån sig bisfenol A. Men vilka dessa bostäder är avslöjas ej. I Bergslagskommunerna finns inga sådana ledningar hos de kommunala bostadsbolagen.

Annons
Bisfenolfritt i kran. De kommunala bostadsbolagen i Bergslagen har inte använt en ifrågasatt renoveringsmetod av vattenledningar som kan vara hälsofarlig.

Bisfenol A är ett giftigt ämne. I ett inslag i SVT Rapport tidigare i veckan ifrågasattes myndigheternas brist på öppenhet. De hänvisade till att det är fastighetsägarnas ansvar att både informera och åtgärda.

Under åren 2007 till 2011 användes en tvåkomponent-epoxy vid en viss typ av renoveringsmetod av tappvattenledningar i bostadshus. Det var en så kallad relining där epoxy appliceras som ett foder i rören.

Metoden går fort, är förhållandevis billig, och människor kan bo kvar i sina lägenheter till skillnad från traditionella så kallade rot-renoveringar där rör byts ut.

Bisfenol A är ett ämne som är cancerframkallande och stör reproduktionsförmågan.

Boab i Hällefors, Norabostäder, Lindesbergsbostäder samt Ljusnarsbergs Fastighet AB har inte använt någon form av relining av tappvattenledningar vid renoveringar.

– Vid alla renoveringar i Boabs bestånd har ledningar bytts ut mot nya rör på traditionellt sätt, säger Svante Actins.

Norabostäder har inte haft några rotobjekt under den aktuella tiden och heller inte använt metoden när akuta problem uppstått.

– Vi har inte relining i några ledningar i vårt bestånd, vad jag vet, säger Christer Göransson, fastighetschef i Ljusnarsberg.

Grundmetoden hos Lindesbergsbostäder är att byta ut rör.

– Det finns inga rör med tappvatten som renoverats genom relining, säger Rickard Johansson, driftingenjör på Libo.

Kommunens bostadsbolag har under senare år genomfört en omfattande rot-renovering av beståndet på Bättringsvägen.

Däremot har Libo renoverat svåråtkomliga avloppsrör med en annan metod som innebär att gamla rör fordras. Det görs också med ett plastmaterial, men plast är det material som används i alla avloppsledningar sedan många decennier.

– Dessa lösningar för avlopp har vi talat om i Nora, men inte använt oss av, säger Mats Karlsson, på Norabostäder.

Bisfenol A

Bisfenol A finns framför allt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxilim, tryckfärger och kopieringspapper.

Bisfenol A finns också i olika typer av matbehållare, till exempel konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågs­värmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport.

Det är inte längre tillåtet att sälja nappflaskor eller förpackningar med lack och ytskikt som innehåller bisfenol A till barn upp till tre års ålder.

Risken för att ämnen i plastmaterial som förs över till maten ska skada hälsan är mycket låg. Den mängd bisfenol A som barn kan få i sig via material som kommer i kontakt med livsmedel är så liten att den inte innebär någon risk för barnets hälsa.

Vid djurförsök där man gett djuren höga doser har man sett effekter på fortplantningen och på organ- och kroppsvikter. Dessa effekter förekommer inte vid de låga doser som vi människor utsätts för.

Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons