Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkludering blir ledord för nya Leader-projekt

Alla Leader Bergslagen-projektet fram till 2020 ska jobba med inkludering. Det har Leader Bergslagen nu bestämt på en extra föreningsstämma där en utvecklingsstrategi för framtiden har klubbats.

Annons
Landsbygdsutveckling. Cirka 400 olika projekt har 2008-2013 skett i Bergslagen med Leader-stöd, bland annat i omställning Hjulsjö med byko, Järnkraft i Järnboås, iskonst i Sikfors och kultur i Ställberg.

– Det finns många människor som känner ett utanförskap i samhället. Vi har beslutat att inkludering blir ledordet för Leader Bergslagens kommande arbete. Med fokus på unga människor och på utrikesfödda människor i Bergslagen, berättar Barbro Fischerström, verksamhetsledare på Leader Bergslagen.

En ny Leader-period för 2014-2020 ska startas. Under tidsperioden beräknas totalt nästan 2 miljarder kronor fördelas i projektmedel i Sverige. Exakt hur mycket pengar Leader Bergslagen kommer att få förfoga över under denna period är inte bestämt ännu.

– Det svenska landsbygdsprogrammet ska först godkännas av EU-kommissionen innan det är klart exakt hur det blir med den kommande Leader-perioden. Vi har precis antagit vår utvecklingsstrategi för Leader-perioden i Bergslagen och den skickas nu till Jordbruksverket för godkännande.

Det var i torsdags kväll som Leader Bergslagens ideella förening hade en extra föreningsstämma för att fastställa sin utvecklingsstrategi 2014-2020.

– Vi har inför detta arbete fört diskussioner med kommunalråden i kommunerna i Leader-området samt med andra aktörer i regionen som vi samarbetar med. Och det är ett uttryckligt önskemål att vi ska jobba med inkludering av människor i samhället.

– Det finns i de tio kommunerna som ingår i vårt verksamhetsområde en hög andel asylboenden, bland annat i Ljusnarsberg och Lindesberg. Och vi har många svenskfödda ungdomar som också känner ett utanförskap i samhället. Och vi väljer att inte säga integration utan säger i stället inkludering för att bredda begreppet.

I de övergripande målen i utvecklingsstrategin ingår också att främja det lokala näringslivet och att verka för en ökad mångfald i näringslivet. Att fler unga med svensk eller utländsk bakgrund hittar jobb eller startar företag i Bergslagen.

Ytterligare en målsättning för den kommande Leader-perioden ska vara att verka för ett helhetstänk för region Bergslagen.

– Vi jobbar med flera länsorganisationer och vårt område med våra 10 kommuner ligger i det vi kallar för Bergslagen. Det är en informell region som ligger utspridd i olika län. Men vi vill jobba för ett ökat resonemang kring region Bergslagen med länsorganisationerna. Att medvetandegöra att ett beslut som tas i Västerås också kan få följdeffekter i till exempel Skinnskatteberg eller i Ljusnarsberg.

Mer om Leader Bergslagen

I Leader Bergslagen ingår följande kommuner: Lindesberg, Nora, Hällefors, Ljusnarsberg, Ludvika, Smedje-backen, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg.

Leader Bergslagen finansieras till 40 procent av EU, 30 procent av staten och 30 procent av medlemskommunerna.

Preliminärt startdatum för nästa Leader-period i Sverige är den 1 juli 2015. Först ska det svenska landsbygdsprogrammet formellt godkännas av EU.

Mer läsning

Annons