Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insekter i radarekon

Artikel 260 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Radarn registrerar stora samlingar av föremål, såsom regndroppar, fåglar, insekter och även fasta föremål.

Annons

Väderradarn används främst till att se vart nederbörd förekommer just nu. Man kan också genom dess tidigare rörelser ge en uppskattning av hur den väntas röra sig inom den närmsta tiden, 1-3 timmar. Meteorologiskt är det då främst regndropparna/snöflingorna som är av intresse, andra saker som visar sig i radarekon försöker man filtrera bort.

I lägre nivåer

är det nästan alltid några störande ekon från icke meteorologiska fenomen. Dessa har bl.a. visat sig vara små, små insekter som flyter med i luftens rörelse. När luften stiger kraftigt samlas insekterna i större svärmar och kan faktisk vara till hjälp för meteorologen. Plötsliga eftermiddagsskurar, som är så svåra att prognostisera då de förekommer väldigt lokalt, föregås av att varm fuktig luft stiger, moln bildas, växer till sig och därefter ger regn.

Met Office i Reading använder en avancerad datormodell till att beräkna uppvindar där en stor samling av insekter registrerats. De får då ut en prognos av regn- och åskskurar inom ett område av 1.5km. Ungefär 3 gånger mindre än normala prognoser. Att flugor svärmar före storm har man ju hört och nu kan alltså det fenomenet användas i större utsträckning.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons