Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så lätt som man kunde tro

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När vädret är ovanligt får man frågor av typen "När hände det här senast?" Frågan kan låta enkel, bara att låta datorn söka, men fullt så enkelt är det inte alltid.

Annons

Den senaste tiden har den vanligaste frågan varit när det senast var så kallt och så mycket snö.

Säg att det har varit kallare än -20 grader en knapp vecka. Om man söker på kallare än -20 under 7 dagar i följd kanske det finns någon period med 18-19 minusgrader i flera veckor som inte kommer att dyka upp, kallare än -20 i 5-6 dagar kommer heller inte upp.

En lång kall period med en mild dag i mitten kan försvinna. Kombinerar man med ytterligare villkor som mycket snö kanske man inte alls får napp. Det kan ha varit mycket snö vid ett tillfälle rätt nyligen och mycket kallt vid ett annat.

Andra problem man kan ha är att data som kommer in från omvärlden kan vara felaktiga. Om en observatör gör ett skrivfel på en decimal, vips har man ett smaskigt värde som går upp i toppen på tabellerna. Det händer dagligen, några smakprov ur dagens skörd: största dygnsnederbörd i Europa, Kalevala i Ryssland uppger 695 mm. Det är sju gånger mer än näst högsta, det underkänner vi. Jag tror inte heller att veckans varmaste plats i Europa är Nedre Vats i Norge med 28 plusgrader den 8:e.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons