Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-revolution gerfolket mer makt

Sociala medier på internet kommer att skaka om och förändra stora samhällsområden helt inom snar framtid. Då får privatpersoner mer makt. Det förutspår IT-forskaren Håkan Selg.

Annons

– Det är verkligen intressant det här, säger Håkan Selg, industridoktorand på institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och Nationellt IT-användarcentrum (NITA), när han får höra om historien NA skrev om i gårdagens tidning:

I lördags deltog 5000 personer i sökandet efter en försvunnen 15-åring. Bara några timmar efter att efterlysningen lagts ut på Facebook fick familjen in avgörande tips som ledde till att polisen kunde hämta flickan och föra henne hem till sin familj.

Kärnan i explosionen

Det som hände då när så många deltog i sökandet via Facebook ser Håkan Selg som kärnan i den utveckling som snart kommer att explodera. Det kommer att hända när allt fler lär sig allt mer om sociala medier som till exempel Facebook, Twitter och Skype.

– I framtiden kommer vi inte längre behöva sitta och vänta på att myndigheterna ska hjälpa oss utan vi kan agera på ett mer direkt sätt via våra bekanta och våra bekantas bekanta som är tillgängliga bara något musklick bort, säger han och fortsätter förklara vilken makt i de sociala medierna innebär:

– Vi som enskilda privatpersoner har fått ett verktyg för att kunna ta saken i egna händer. Vi kommer inte längre att i samma utsträckning behöva förlita oss till särskilda organisationer i offentlig och privat regi.

I och med att användarna, privatpersonerna, är så många kommer det att skynda på utvecklingen. Håkan Selg tror att motståndet hos myndigheter, företag och andra institutioner kommer att bara bitvis hårt. Det som hänt i skivbranschen med rättegångar och miljonskadestånd kommer att hända även på andra områden.

Tuff strid

Striden kommer att bli tuff, men det är ingen tvekan om vem som kommer att avgå med segern, menar Håkan Selg:

– Det kommer användarna att göra. De är så många och de har också verktygen för att snabbt kunna mobilisera opinioner som vänder sig mot absurda och överdrivna regler. Myndigheter, företag och andra institutioner kommer så småningom att tvingas vara lyhörda, säger han.

Mer läsning

Annons