Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag fick bara fram några kraxiga läten”

– Det var på morgonen söndagen den 17 augusti 2008 när jag stod på toaletten och borstade tänderna som jag plötsligt kände att hela världen började snurra. Kände också att vänstra ansiktshalvan började domna bort. Men det gjorde inte ont.

Annons
Drabbades av stroke. Livet förändrades dramatisk för Mikael Runesson när han drabbades av en stroke för drygt tre år sedan. Trots att han fick vård väldigt snabbt räknar han inte med att bli fullt frisk igen. I samma veva som han drabbades av stroke blev han arbetslös. Trots det är han inte bitter. Sedan några veckor tillbaka arbetar han några timmar om dagen på ABF och ägnar mycket ledig tid åt träning. Han har fått en stegräknare och är ”beordrad” att gå minst 7 000 steg om dagen. Maria Stenberg, på bilden till vänster, diskuterar med honom på jobbet.Bild: Kicki Nilsson

Orden kommer från Mikael Runesson som minns dagen då han drabbades av stroke som om den hade varit i går.

– Jag försökte ropa på min sambo att det var något fel men jag fick bara fram några kraxiga läten. Eftersom jag är en kille som skämtar ofta trodde hon först att det bara var något nytt busstreck. Och hon hojtade tillbaka att jag skulle sluta att skoja.

Förstod direkt

– Men när sambon som är sjuksköterska fick se mig förstod hon direkt vad det handlade om och ringde ambulansen. Inom 25 minuter var jag på sjukhuset. Det är jag tacksam för.

– Jag drabbades av en väldigt ovanlig form av stroke som kallas Wallenbergs syndrom. Det betyder att båda hjärnhalvorna blev skadade. Jag har fortfarande begränsad känsel i vänster ansiktshalva och ännu mindre känsel i höger kroppshalva. Och så har jag inget större balanssinne.

Matades med välling

Mikael Runesson vårdades omkring två månader på Universitetssjukhuset i Örebro. I början kunde han vare sig gå eller svälja och matades med välling genom en slang direkt ner i magen.

– Jag är ju en matglad person och bad dom trycka ner rätt mycket välling i kistan. Men ibland blev det lite väl mycket så det hände att jag fick upp den genom halsen. Jag minns fortfarande vällingsmaken i munnen när jag spydde upp den. Jag kommer aldrig att äta välling igen, säger han med ett skratt.

Minns på dagen

– Sedan handlade allt om att börja om från början. Eftersom balanssinnet var kraschat fick jag först börja lära mig att gå igen. Och jag minns också exakt vilken dag det var när jag vaknade upp och kände att jag plötsligt kunde svälja igen. Det var en underbar känsla.

– Jag är också full av beundran över all vårdpersonal som var med och stöttade mig på sjukhuset. Jag känner verkligen att jag fick all den vård de kunde ge mig.

Kritiserar systemet

Däremot har Micke Runesson synpunkter på eftervården, den är enligt honom inte alls lika bra. Han saknar en regelbunden uppföljning av en läkare, önskar att han blev kallad en gång om året för att tala med en läkare en halvtimme. Men till det saknas det pengar enligt Runesson.

– I den eftervård som finns så träffar man hela tiden olika människor och får dra samma gamla historia om och om igen. Det är ingen kritik mot dom som arbetar i eftervården, utan en kritik mot själva systemet.

Micke Runesson är i dag 45 år gammal och kommer enligt honom själv att aldrig bli helt frisk trots att han fick vård så snabbt. Trots det har han kämpaglöden och envisheten kvar, och det är beundransvärt för det var inte bara en stroke han drabbades av: I samma veva som han blev sjuk gick hans visstidsanställning som lärare ut.

– Att drabbas av stroke samtidigt som man blev arbetslös var ju inget man gjorde vågen av direkt.

– Men sedan några veckor tillbaks har jag fått ett kanonjobb på deltid på ABF där jag arbetar mellan två och tre timmar varje dag. Ett jobb som passar mig perfekt. Jobbet är visserligen en så kallad arbetsprövning men kan förhoppningsvis på lite sikt leda till en lönebidragstjänst.

Måste träna mer

Trots allt det Micke Runesson genomgått är han på inget sätt bitter.

– Nej jag är inte bitter, med det finns sånt som jag trycker är tråkigt. Jag kan inte längre spela tennis eller badminton. Och givetvis inte heller fotboll.

– Däremot måste jag träna mer. Den organiserade träningen funkar bra. Men då balanssinnet är som det är blir det lätt att hamna i soffan eller framför datorn när man är hemma.

– Nu har jag fått en stegräknare och har gett mig fan på att jag ska gå minst 7000 extra steg om dagen förutom den träning jag redan håller på med. Jag ska i alla fall gå ner i vikt.

– Och jag är oerhört glad att jag lever.

Stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symptom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad skadas på grund av hämmad syretillförsel till nervcellerna i det berörda området. Syrebristen uppkommer till följd av antingen en blodpropp i något blodkärl (hjärninfarkt) eller en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på hjärnans yta (hjärnblödning).

En form av stroke kallas TIA (transitorisk ischemisk attack) och är en övergående attack som signalerar att blodflödet i något av hjärnans kärl har stoppats eller hämmats under en kortare tid, men också att flödet återställts så pass snabbt att hjärnvävnaden inte skadats allvarligt. Symptomen är desamma som de som uppstår vid en ”riktig” stroke. Skillnaden är att symptomen vid TIA är kortvariga och typiska attacker varar några minuter upp till någon timme. Symptomen går tillbaka inom högst ett dygn.

Mer läsning

Annons