Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hade två njurar och klarar mig med en"

Utan att tveka gav Per Hermansson bort sin ena njure till en vän med kronisk njursvikt.
– Jag ser mig inte som en hjälte utan gjorde bara det som kändes självklart, säger han

Annons
Per Hermansson.

– Redan första gången Per besökte mig på sjukhuset frågade han om jag behövde en ny njure. I så fall skulle jag få en av hans, berättar Bengt-Göran Johansson, som nominerat Per.

Det var vid årsskiftet 2009/2010 som Bengt-Göran insjuknade i akut njursvikt. Det var ett resultat av en tidigare sjukdom som han inte återhämtat sig från. Sedan gick allt i en rasande fart. Efter ett tag kunde läkarna konstatera att Bengt-Görans status övergått till kronisk njursvikt, där transplantation är den enda möjligheten för att kunna bli frisk. Då var han så dålig att han knappt kunde stå på benen.

Transplantationen ägde rum i november 2011. Innan dess hade det blivit idel resor mellan olika sjukhus, och läkarna hade frågat ut Per om hans syfte.

– De ville försäkra sig om att Per inte gjorde det av ekonomiska skäl. De var förbryllade över varför en som inte är släkt med mig ville gå igenom denna operation, säger Bengt Göran.

– På sätt och vis blev det en trygghet. Läkare från andra avdelningar pratade också med oss, så att en oberoende part skulle kunna bilda sig en uppfattning.

Per och Bengt-Göran är vänner och känner varandra genom kyrkan. De har också jobbat ihop en tid. Per blir glatt överraskad över nomineringen men försöker samtidigt tona ner sin insats.

– För mig är detta inte stor sak. När jag fick samtalet från Bengt-Göran funderade jag först på vad en operation skulle innebära. Men efter att ha pratat med min fru bestämde jag mig snabbt för att donera, säger Per.

– Jag hade två njurar och klarar mig med en. Han hade inga och därför gick det snabbt att fatta ett beslut.

Mer läsning

Annons