Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzen är på gång igen

Jazzen hängde en stund löst i Askersunds festivalplaner för nästa sommar, men nu står det klart att den välkomnas även fortsättningsvis.

Annons
Ändrar inriktning- igen. Nu vill Askersunds kommun bevara jazzen på sin årliga festival, samtidigt som även folkmusik och blues släpps in. Arkivfoto: NA.

Askersund. Ansvariga vid Askersunds kommun trevar sig fram i sitt arbete med att skapa bästa möjliga utformning på Askersunds stora musikaliska sommarbegivenhet. Efter en utvärdering tidigare i år beslutades det om en bredare musikfestival. Nu backar man från det: efter beslut i nämnden plockas jazzen tillbaka och det som nu diskuteras är en folk-blues- och jazzfestival.

Man skulle lätt kunna tro att den ändringen kommer till efter många reaktioner på den ändring man gick ut med tidigare i år, men så är inte fallet enligt Åsa Pitkänen, kulturassistent och ansvarig för festivalen de senaste åren.

– Mej, vi har inte fått så mycket reaktioner kring musikfestivalen. Det mesta i den vägen kom då vi ändrade från tradjazz till ett bredare jazzutbud, säger Åsa Pitkänen.

I stället är det ett tänk att locka så många som möjligt som gör att man åter omformar planerna:

– Det är ju tyvärr ett vikande publikunderlag för jazz. Redan via bluesen når vi ner till många 40-50-åringar som annars kanske inte besökt oss. Och folkmusiken är riktigt stor bland ungdomar så därför vill vi täcka in även den musikgenren.

Just vad gäller bluesmusiker finns även många duktiga musiker i länet att dra nytta av till festivalen, berättar Åsa Pitkänen vidare.

Mycket av festivalplanerna är ännu i sin linda, det är till exempel inte bestämt än vad exakt nästa sommars festival kommer att heta.

Kring andra delar råder ”hysch-hysch” en tid till, exempelvis kring den välrenommerade externa arrangör som man just nu håller på att skriva kontrakt med.

– Jag vill inte att ni skriver vem det är innan vi har allt undertecknat, säger Åsa Pitkänen.

Varför söker ni samarbetspartners, från att tidigare ha arrangerat på egen hand?

– Jag har ju varit ensam ansvarig sedan jag tog över och det är jättetufft. Det blir både roligare och mer utvecklande att vara flera som delar på att arrangera. Kontaktnätet blir då även större till lämpade artister och musiker att bjuda in till festivalen.

Inte heller vill Åsa att det blir officiellt än vilken helg som festivalen arrangeras, mer än att den flyttas från att alltid ha arrangerats på försommaren till att nu förläggas till högsommartid. Anledningen till den ändringen är att undvika de krockar med Vätternrundan som alltid annars uppstått.

– Östgötar har aldrig kunnat besöka oss, då Vätternrundan orsakar trafikköer från deras håll. Ont om hotellrum har det också varit, vilket gett mest pensionärer i husbilar som besökare. Det hoppas vi ändras nu.

Mer läsning

Annons