Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journaler görs mer lättillgängliga

Vad skrev läkaren i din BVC-journal? Har du vaccinerats mot mässlingen? Varför rymde de ”vanartiga” pojkarna från Åkerby skyddshem utanför Nora till Örebro? Svaren på frågorna och mycket mer kan du finna på Landstingsarkivet.

Annons
från förr. Känner ni igen er? Den äldsta delen av det so i dag utgör USÖ-komplexet.

Stadsliv fortsätter i dag serien om arkiven i Örebro. Landstingsarkivet innehåller en stor mängd kalla fakta, modern historia, hur Sverige utvecklades till välfärdsland. (Och dramatisk, rå verklighet, läs på www.na.se om hur två pojkar rymde till Örebro från Åkerby skyddshem.)

Arkivet används främst av personal i vården, forskare, intresserad allmänhet och studenter. Landstingsarkivet ligger på Eklundavägen i Örebro fram till våren nästa år. Då flyttar arkivet till lokaler nära USÖ, gamla CV-området. I arkivet finns landstingets handlingar som inte längre behövs ute i verksamheterna. Det kan vara patientjournaler, protokoll, betyg från skolor, drivna av landstinget. Obs! Många av handlingarna, dock inte alla, är sekretessbelagda. Arkivet har handlingar från 1863 då landstingen i Sverige bildades. Det blir 11 500 hyllmeter. Cirka hälften av arkivets anställda arbetar med skanning av de patientjournaler i papper som ännu finns kvar på sjukhusens kliniker. Journalerna lagras då digitalt och läkaren kan vid behov läsa direkt på dataskärmen. Lättåtkomliga journaler med andra ord.

Bevarad bild. Ett foto av Sam Lindskog från 1917.
I dag. Här arkiveras alltifrån inbundna liggare från 1800-talet till elektroniska handlingar. Anna Ekström, arkivchef och Petra Brodén, arkivarie. Foto: Anders Erkman

Förhöret med rymlingar

Protokoll över förhör med för rymning anmälda Sigge Karlsson samt K.G. Pettersson hållet å Åkerby 2 oktober 1926.

§ 1 .

Gossen Karl Gunnar Pettersson berättar att rymningen skedde den 24-25 september omkring kl . 12 på natten, Karl Gunnar, som jämte kamraten Sigge Karlsson hade sina sovplatser i gavelrummet över föreståndarens bostad, hade redan för flera dagar sedan planlagt rymningen men blevo de hindrade att sätta sin plan i verket, förrän de hunnit skaffa sig sina söndagskläder. Detta fingo de tillfälle till på kvällen den 24., genom att i ett obevakat ögonblick under skurning av klädesgarderoben få tag i sina heldagskläder. Dessa gömde de sedan på kvällen i sina sängar. Medels ett rep firade de sig ned genom fönstret. De togo därpå raka vägen till Örebro, där de inträffade kl. 8 f.m. Den sista delen av vägen fingo de åka med en bonde. I Örebro uppsökte de fadern till å hemmet varande Tore och Tage Larsson, men de tordes ej stanna där många minuter. De första nätterna lågo de i en gammal buss i Omnibussbolagets garage. Sedermera fingo de logi hos en f.d. Åkerby pojke Henry Eriksson där de mot vedsågning fingo mat och logi. Fredagen 1 oktober. Fasttogs de av polisen på ett Kafè i staden.

§ 2.

Enär under förhöret framkommit att K.G. Pettrsson varit den varit den förledde och att hela tiden Sigge Eriksson varit den styrande dömdes rättvist K.G. Pettersson issolering med hårt nattläger samt 3 dagars issolering med sängkläder. Sigge Karlsson dömdes rättvist till 4 dagars issolering med hårt nattläger samt att sedermera under vanliga former hållas avskild från sina kamrater för att så snart sig göra låter överföras till Bona.

Åkerby den 1 oktober 1926.

Mer läsning

Annons