Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just nu: Så hyllas Mandela i världen

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit. Han dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen. Mandela blev 95 år gammal.

Annons

- Vårt folk har förlorat en far. Trots att vi visste att den här dagen skulle komma kan ingenting mildra vår känsla av djup och bestående förlust. Nelson Mandelas outtröttliga kamp för frihet förlänade honom världens respekt. Hans ödmjukhet, passion och mänsklighet belönade honom med deras kärlek, sade Sydafrikas president Jacob Zuma.

I London premiärvisades på kvällen filmen "Mandela: Long Walk to Freedom". Bland premiärgästerna fanns Mandelas dotter Zindzi som nåddes av dödsbudet inne i biografsalongen. Utanför Nelson Mandelas hem i Johannesburg samlades hundratals människor så fort dödsbudet nått ut. De dansade och sjöng anti-apartheidsånger, viftade med flaggor och tände ljus. Fler och fler strömmade till under natten.

Nelson Mandela hyllades som "vår tids hjälte" när lovorden strömmade in från världens ledare till den man som ledde den framgångsrika kampen mot apartheid och blev Sydafrikas förste svarte president. USA:s president Barack Obama talade inför medierna på kvällen:

- Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med här på jorden, sade Obama. Vi kommer inte att se hans like igen. Solen går upp Sydafrikas ärkebiskop, fredspristagaren Desmond Tutu beskriver Mandela som en enande kraft.

- Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset, sade Tutu. Han kommenterar också de olyckskorpar som nu varnar för att svåra tider väntar Sydafrika.

- Att antyda att Sydafrika kan komma att stå i lågor– som vissa har förutspått – är att misskreditera sydafrikanernas och Madibas arv (...) Solen kommer att stiga upp i morgon, och dagen efter det, liksom dagen därpå. (...) Det är kanske inte lika ljust som i går, men livet fortsätter. Madiba är Mandelas klannamn och det används ofta kärleksfullt av sydafrikanerna. Sydafrikas sista vite president, Frederik Willem de Klerk, sade att Mandelas största gärning var att ena Sydafrika och kämpa för försoning mellan svarta och vita. de Klerk och Mandela fick tillsammans Nobels fredspris 1993.

Under sin tidiga karriär förespråkade de Klerk rassegregering men verkade sedan för att avskaffa apartheidsystemet och frigav den fängslade Mandela 1990. I alla hyllningar, utomlands och i Sverige, talas om den ödmjuke giganten som stred för frihet, mänsklig värdighet och försoning. Klockorna stannade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talade om Mandela som rättvisans förkämpe som inspirerat frihetsrörelser världen över. Hans andreman Jan Eliasson ser Mandela som en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning.

- Han tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid. Han kom ut utan bitterhet för att tillsammans med alla medborgare bygga ett nytt Sydafrika. Detta var en handling av historisk betydelse för Afrika men också för hela världen.

- Han hade en oslagbar karisma, klockorna stannade och rummet fick liv när han kom in. Han symboliserade godhet, han var en underbart genuint god människa. Alla kände så, sade Eliasson till TT. Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att världen har förlorat en förebild. Förlorad förebild "Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd", skriver han i uttalande till TT.

Utrikesminister Carl Bildt twittrade om Mandelas bortgång: "Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg." Sverige var det första land utanför Afrika som Mandela besökte som en fri man, berättade den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S). [PMIN]Han var här dels för att träffa sin vän Oliver Tambo som vårdades här, dels för att markera att Sverige var ett av de länder som längst och mest uthålligt stöttat kampen mot apartheid, säger Carlsson till TT.

- Jag minns när jag träffade honom första gången. Lång, ståtlig och med sina varma ögon sade han att i dag är det många som vill vara våra vänner och det är vi glada för. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt. Och dit hör Sverige och dit hör Olof Palme.

Mer läsning

Annons