Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla droppar

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

För två veckor sedan hade vi underkyld dimma på många håll i landet, förra veckan var det underkylt regn som ställde till med en del problem.

Annons

Även denna vecka, under onsdagens snöfall förekom underkylt regn på vissa platser i landet.

Anledningen till att det kan falla regn fast det är minusgrader är att det vid dessa tillfällen finns ett skikt med plusgrader högre upp i luften. Snöflingorna smälter till droppar när de faller genom plusgraders-skiktet men om skiktet med minusgrader är tunt hinner inte dropparna frysa tillbaka till is/snö innan de når marken, trots att dropparna har en temperatur under noll grader. Däremot fryser de till så fort de träffar den kalla markytan.

Det behöver dock inte vara minusgrader i luften, eller ens minusgrader på vägbanan för att regndroppar skall frysa till is. Med en blöt vägbana och ganska kraftig vind avdunstar vattnet, d.v.s. övergår till vattenånga. Bra tänker ni, då blir det torrt. Denna process kräver dock energi och den tas från vattnet på vägen som då blir kallare. Om nu temperaturen från början bara var någon plusgrad på vägytan kan avkylningsprocessen resultera i mycket halt och framförallt lömskt väglag. Har vi tur så vinner avdunstningsproceesen över avkylningsprocessen och vägbanan torkar upp.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons