Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallaste på 20 år i Örebro

I morse höll ett över 20 år gammalt köldrekord på att slås i Örebro. Under tidiga morgontimmar uppmättes minus 28,3 grader.

Annons

- Det här är den lägsta uppmätta temperaturen i Örebro, oavsett månad, sedan 1987. Då uppmättes 28,6 grader, säger Alexandra Ohlsson, meterolog på SMHI i Norrköping.

Jämfört med Hemavan i Västerbotten ligger dock Örebro i lä. Där uppmättes tidig onsdagsmorgon säsongens lägsta temperatur i landet på minus 38,8 grader. Även närliggande län som Västmanland och Uppland slog Örebro på fingrarna. I Sala uppmättes exempelvis i morse minus 33 grader.

- Att det blir så här kallt beror på att vi haft klart väder och vindstilla under natten. Det gjorde att temperaturen föll framförallt under småtimmarna innan solen gick upp, säger Alexandra Ohlsson.

Kylan ser dessutom ut att hålla i sig ett tag till.

- Kylan i Örebro län dämpas något av molnighet under torsdagen. Men fredagen blir kallare igen och lördag morgon kan vi nog räkna med minus 25 eller till och med lite kallare.

På söndag börjar kylan ge med sig och dämpas sedan under nästa vecka i hela landet. Då blir temperaturen mellan fem och tio minusgrader, enligt SMHI.

En sak är med andra ord säker: Snön ligger kvar och med lite behagligare temperaturer är det bara att ge sig ut i backar och spår.

Mer läsning

Annons