Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot bröstcancern

De viktigaste framstegen inom bröstcancerforskning- och behandling de senaste 40 åren:

Annons

Mammografi

Metoden har funnits länge men mammografihälsokontroller kom i stor skala i slutet av 80-talet. Det var på grund av hälsokontrollerna som upptäckter av antalet små tumörer ökade.

På röntgenbilderna kan man med ganska stor säkerhet skilja på elakartade cancertumörer från ofarliga tumörer. På en så kallad ”screening” kan läkarna även upptäcka tumörer som är så små att de ännu inte kan kännas. I och med mammografin ökade tårtbitsoperationerna.

Cytostatika (cellgifter)

Cytostatika är ett läkemedel som används mot vissa former av bröstcancer sedan slutet av 60-talet. Dels för att förebygga återfall, dels för att behandla cancer som spridit sig i kroppen. Ibland är tumören så stor att den inte går att operera bort. Cytostatikabehandling kan då krympa tumören så att det går att operera.

Bröstbevarande behandling

Slog igenom i början av 80-talet. I stället för att ta bort hela bröstet kunde kirurgen nu ta bort en del av bröstet där tumören satt, en så kallad tårtbitsoperation, utan att överlevnaden blev sämre. Kompletteras med strålbehandling.

Herceptin

Cancermedicin som kom i slutet av 90-talet för patienter med en aggressivare form av bröstcancer, cirka 15–20 procent. Genomslaget berodde främst på att läkarna kunde sålla bort vilka som intekunde ha nå-gon nytta av medici-nen.

Nya metoder

Portvaktsbiopsi

Gjorde entré i slutet av 90-talet. Den så kallade portvaktskörteln i arm-hålan identifieras och analyseras under pågående operation.

Om det inte finns tumörceller i den avstår man från att ta ut fler körtlar. Om det finns tumörceller i portvaktskörteln så tar man bort ytterligare ett tiotal av de lymfkörtlar som finns i armhålan.

Det gör man för att kunna bedöma sjukdomens omfattning i lymfkörtlarna och kunna ge den bästa behandlingen.

Multidisciplinära teamViktigt framsteg inom behandlingen av bröstcancer. Infördes för cirka tio år sedan. Flera olika profes-sioner och specialister samlas runt patienterna och tar gemensamma beslut. I teamen ingår mammografiläkare, kirurger, onkologer och patologer.

Patienterna får ett bättre omhändertagande och tydligare besked redan från början vad de kan vänta sig. Tidigare remitterades patienten mellan klinikerna och det gjorde att hela behandlingstiden blev onödigt lång på grund av väntetider.

Hormonell behandling

Om cancertumören är hormonberoende kan läkemedel som blockerar östrogenet eller minskar östrogennivån ges för att minska risken för återfall.

Hormonell behandling kan även förebygga bröstcancer.

För yngre kvinnor som fortfarande menstruerar och har en hormonkänslig tumör rekommenderas medicinen Tamoxifen.

Mer läsning

Annons