Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin arbetar mitt i hetluften

Vattenbombplanen som utgår från Västerås flygplats ses som räddare i nöden.– Medietrycket är enormt, säger Karin Sundin från Örebro som ryckt in som pressamordnare.

Annons

Det är ett ständigt muller i luften.

Från flygplatsen i Västerås leds flyginsatsen mot jättebranden i Västmanland. Flyg och helikoptrar startar och landar hela tiden.

– Insatsen är igång på allvar, det är väldigt intensivt här och medietrycket är enormt. Jag ska se till att insatsledningen får arbetsro så de kan jobba i fred, säger Karin Sundin från Örebro, som ryckt in som pressamordnare vid flygplatsen.

– Just nu tar vi allt från dag till dag. Vi befinner oss i en kris så det är det enda vi kan göra.

Det dramatiska släckningsarbetet leds av de fyra vattenbombplan som kommit från Frankrike och Italien. Utöver det utgår försvarets helikoptrar samt nio civila helikoptrar och två norska helikoptrar från flygplatsen.

I går gjorde vattenbombplanen sina första insatser och bombningarna har fortsatt under hela dagen. Planen har hittills släppt hundratals ton vatten. Var tredje timme landar planen i Västerås, fyller på bränsle och lyfter igen.

”Brandens utbredning är oförändrad. Arbetet för att minska brandens intensitet pågår. Ambitionen är att hålla begränsningslinjerna och stänga in branden”, skriver länsstyrelsen i Västmanland på sin hemsida.

Mer läsning

Annons