Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlskogabo stämmer banken

SEB anser sig inte ha något ansvar för den ekonomiska ruin Karlskogabon Mikael Sjövall drabbades av när hans fastighetsbolag felaktigt sattes i konkurs av banken. Sjövall kommer nu att stämma banken med krav på skadestånd.

Annons

 I slutet av maj i år vann Mikael Sjövall en uppmärksammad rättstvist i Högsta domstolen. Domen innebar att Sjövall och hans fastighetsimperium i östra Värmland, värderat till 100 miljoner kronor, försattes i konkurs på felaktiga grunder.

Banken hade betryggande säkerhet för sina lån och hade därför ingen grund för sin konkursansökan, slog Högsta domstolen fast.

Konkurserna inträffade våren 2011 och kunde inte göras ogjorda efter HD-domen. Fastigheterna var sedan länge sålda av konkursförvaltaren, Örebroadvokaten Peter Bredelius.

Men Sjövall tog domen som en upprättelse och förväntade sig ekonomisk kompensation av dem som gjort fel, i första hand SEB och konkursförvaltaren.

Sjövall har stämt Peter Bredelius på 16 miljoner kronor i skadestånd och menar att denne agerat oaktsamt när han sålde ett fastighetsbestånd i Grythyttan till underpris. Priset var 22 miljoner kronor medan en färsk värdering landade på 38,2 miljoner kronor.

Bredelius annonserade inte ut fastigheterna på öppna marknaden, lät inte göra någon egen värdering och samrådde inte heller med Sjövall och hans fastighetsbolag för att nå bästa pris, heter det i stämningen.

I stället såldes fastigheterna till en Stockholmsadvokat som tidigare varit ombud på Sjövall.

Peter Bredelius vill inte kommentera saken då han ännu inte fått någon underrättelse från tingsrätten om stämningen.

Med SEB har Sjövall fört resultatlösa diskussioner via sitt ombud, advokat Anders Bohmansson. Banken anser sig inte ha något ansvar för den skada Sjövall lidit genom konkursen.

– Banken har otillbörligt försatt Mikael Sjövall och hans fastighetsbolag i konkurs, säger Anders Bohmansson. Banken visste att det fanns betryggande säkerhet för lånen och har agerat mot bättre vetande för att krossa Sjövall. Bakgrunden till detta är lång och komplicerad.

Anders Bohmansson vill på detta stadium inte ange någon nivå på skadeståndskravet. Det kommer att baseras på många års utebliven hyra från alla de fastigheter Sjövall fråntogs i konkursen.

SEB:s juridiska ombud, advokat Björn Tede, anger bankens ståndpunkt så här:

– HD:s dom berör inte bankens skadeståndsansvar. Vi menar att banken inte har något sådant ansvar.

Men HD anser att banken gjort ett fel. Har inte banken något ansvar för de konsekvenser felet fick?

– Jag har inget annat svar än att det inte finns förutsättningar för något skadestånd från banken.

Turerna i affären så här långt

Mikael Sjövall och hans fastighetsbolag med 28 hyresfastigheter, försattes i konkurs våren 2011 av Örebro tingsrätt på SEB:s begäran. Banken ansåg sig inte ha betryggande säkerhet för sina lån.

I april i år rev Högsta domstolen upp konkurserna och konstaterade att banken hade betryggande säkerhet. Nu kämpar Sjövall för att få kompensation för den skada han orsakats, men SEB anser vig inte ha någon skuld.

Mer läsning

Annons