Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken saknas för dubbla anbud 

Innan maj i år var ambitionen att ha klartecken från norrkommunerna om att begära in dubbla anbud från leverantörer inför ett framtida beslut om en gemensam varudistribution i Bergslagen. Men klartecken saknas från Lindesberg och Hällefors kommuner.

Annons
Ska Bergslagens transporter samordnas? Utredning pågår, men att samordningscentralen ska bli verklighet är inte bestämt. Om idén ska genomföras så kommer projektet att ta många år att genomföra fullt ut, från upphandling till att alla varuområden är omförhandlade.

– Jag har fått beslut från Nora och Ljusnarsberg om att begära dubbla anbud från leverantörer, men jag måste vänta på besked från samtliga fyra kommuner innan jag kan börja med detta, säger Jan Reuterhäll som jobbar med projektet åt kommunerna i norra Örebro län, KNÖL.

Att det var brådskande att få klartecken för detta just nu är att området livsmedel ska upphandlas inom kort och livsmedel är den största volymmässigt av de totalt cirka 30 upphandlingsområden som ryms inom KNÖL-området.

Det handlar om att KNÖL-kommunerna ska utreda en eventuell uppstart av en gemensam varutransportcentral. Det skulle betyda en enda varucentral dit alla varutransporter för kommunerna sker.

Det första steget i denna process ska vara att begära in två priser från leverantörerna i nästa upphandling, ett pris för 150 leveranspunkter och ett pris för en leveranspunkt. Det i sin tur innebär att priseffekter kan redovisas av ett införande av en gemensam varudistribution. Detta inför ett senare politiskt beslut om att eventuellt etablera en gemensam samordningscentral.

Mer om samordningscentralen

En samordnad varudistribution betyder att leverantörerna kör varorna till de fyra norrkommunerna till en enda samordningscentral.

Var denna central hamnar är oklart, det beror på vilken entreprenör som får uppdraget av kommunerna att sköta detta jobb.

Med en samordning av varuhanteringen ska antalet transporter minska, enligt en beräkning i en utredning om detta ska minskningen bli cirka 70 procent. Det ger effekter som miljövinst, ökad trafiksäkerhet, ekonomisk besparing och förbättrad arbetsmiljö.

Varor som anses lämpliga för samordning i norrkommunerna är till exempel livsmedel, arbetskläder, slöjd- och textilmaterial, verktyg, städ- och kemikalieprodukter, kontorsmaterial och papper samt sjukvårdsmaterial.

Inköpen för dessa varugrupper i de fyra norrkommunerna uppgick totalt till 90 miljoner kronor år 2013.

Mer läsning

Annons