Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen på väg att bli miljödiplomerad

Nu är miljö- och byggnadsförvaltningen på Kumla kommun miljödiplomerad. Det innebär att förvaltningen ska uppfylla ett antal miljömål som kontinuerligt följs upp.

Annons
Diplom. Personalen på miljö- och byggförvaltningen är först ut att kalla sig miljödiplomerad. Förvaltningen har godkänts av en extern revisor. Foto: Kumla kommun

Kumla. Miljö- och byggförvaltningen är först ut bland kommunens förvaltningar att bli miljödiplomerad, och har godkänts av en extern revisor.

– I andra kommuner, till exempel Laxå och Askersund, har hela kommunen miljödiplomerats samtidigt, men vi har valt att dela upp det på förvaltningar eftersom verksamheten är stor, säger Carin Lindgren, miljöinspektör på Kumla kommun.

Ett mål är att spara energi.

– Att stänga av datorer när de inte används och släcka ner belysning på kvällar och helger är exempel på det, säger Carin Lindgren.

De som reser i tjänsten ska köra energisnålt. Alla som kör ska därför genomgå utbildningar i körsättet ecodriving.

De bilar som köps in ska vara miljöbilar. Dessutom ska fler använda cyklar och en elcykel köpas in så fler kan välja det färdsättet när man ska ut på uppdrag.

Av det kontorsmaterial som köps in ska minst 70 procent vara miljömärkt, och förutsättningar för källsortering har blivit bättre.

För att få en miljödiplomering måste också personalen genomgå en miljöutbildning på fyra timmar.

– Det är vi i full gång med. Alla på vår förvaltning har gått igenom en, och vi fortsätter med övriga förvaltningen. All kommunens personal ska ha gått utbildningen 2016, säger Carin Lindgren.

På sikt ska alla kommunens förvaltningar bli miljödiplomerade.

Mer läsning

Annons