Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens dyraste nybygge

I januari ska eleverna i Hidinge flytta in i den nya skolbyggnaden.

Annons
Ny matsal. Den nya matsalen i Hidinge skola får ett tillagningskök och längs ner i lokalen finns en scen för olika framträdanden.Foto: Peter Eriksson

För drygt ett år sedan startade bygget i Hidinge och nu är det full fart innanför väggarna för att få allt klart till starten på vårterminen. Ventilation, el, vatten och avlopp och inte minst alla skåp, bänkskivor, dörrar och annan inredning plus alla målningsarbeten. Ett 30-tal personer jobbar nu för Karlstadsföretaget Byggdialog AB som är entreprenör. En helt ny skolbyggnad uppförs och en ny idrottshall har rests strax intill.

Hur går det?

– Inga andra svårigheter än de vanligen förekommande i branschen, säger platschef Ola Signell.

Som det ser ut håller alltså tidschemat. Bygget sker i så kallad partnering där byggherren som är Lekebergs kommunfastigheter AB, Leko, har en ständig dialog med entreprenörerna. Man har antagit en projektplan som följs.

– Vi ligger bra i timing och har effektiva byggmöten, säger Sören Skårsjö, vd för Leko.

Bygget sker också i samarbete med personal och barn på skolan som har fått vara med i planeringsprocessen. Bland annat har man tittat på en tredimensionell modell där man via datorn kan ”gå in i” de olika rummen och se hur de blir när de är klara. Det kallas för BIM, Byggnads informationsmodell.

För byggföretaget del innebär detta ett mycket bra sätt att visa för alla inblandade hantverkare var elledningar och ventilationsrör ska dras.

– Och vi bygger enligt systemet ”Sunda hus” där alla varor som ska in kontrolleras, säger Ola Signell.

– I princip är allt godkänt enligt de strängaste miljökraven, säger Sören Skårsjö.

Ett bekymmer vid nybyggnation i Lanna och Hidinge är markradon. Detta har man åtgärdat med radontätning i bottenplattan. Det finns även inbyggda dräneringsrör i grusbädden under plattan som sätts i gång om det behövs.

– Resten tar ventilationsanläggningen hand om, säger Ola Signell.

När den nya delen är klar och alla elever och lärare är på plats kommer arbetena att starta i den gamla skoldelen som kommer att renoveras från grunden. Inflyttning här blir det först hösten 2015. Samtidigt pågår arbetena med att bygga en ny fullstor idrottshall som kan invigas samtidigt med resten av skolan.

– Här kan man spela tennis, handboll, badminton, basket, innebandy eller volleyboll. Och det blir en mittvägg som kan hissas upp och ned, berättar Ola Signell.

Idrottshallen är också tänkt att fungera som en arena för olika arrangemang i Hidinge och Lanna.

Den gamla gymnastiksalen kommer att rivas men Ola Signell berättar att betongplattan ska vara kvar eftersom skolan vill använda den som en ”rink” både sommar och vinter. Flera av klasserna har redan varit på studiebesök i sin nya skola och eleverna är säkert förväntansfulla att få börja där.

Nya skolbygget i Hidinge. Närmast till höger är den nya matsalen. Den gamla skolan i bakgrunden.Foto: Peter Eriksson
Idrottshallen. Den nya idrottshallen blir 1 500 kvadratmeter med en läktare för 100 sittande i publik.Foto: Peter Eriksson
I ett klassrum. Platschef Ola Signell, Byggdialog AB, och Sören Skårsjö, vd för Lekebergs Kommunfastigheter AB.

Mer läsning

Annons