Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens överskott krymper – och kärvare tider väntar

Det blir allt kärvare ekonomiskt för kommunen och den senaste prognosen visar att överskottet bara blir nära hälften mot vad man räknade med för bara en dryg månad sedan.

Annons

När majoriteten beslutade om en tilläggsbudget för 2011 gjordes en rad satsningar. För att få pengar till dem skrevs kommunens ekonomiska överskott skrevs ned från 164 miljoner till 115. Det var i början av september men det ser redan sämre ut. Den senaste ekonomiska prognosen visar att det inte blir mer än 60 miljoner kronor i plus i år.

– Dessvärre visar det här att vi hade rätt för en månad sedan då vi sa nej och att vi skulle bromsa in. Hade vi gjort det då hade läget för 2012 varit lite ljusare, säger Kent Persson (M).

Lena Baastad (S) håller inte med.

– Det är tvärtom faktiskt. Det vi har gjort är att ge våra verksamheter planeringsförutsättningar för 2012. Vi har tagit kostnader 2011 som man hade varit tvungna att ta 2012 annars, säger hon.

Varnar för lån

Sammantaget går förvaltningarna med åtta miljoner i underskott. Staffan Werme (FP) varnar för att kommunen kan tvingas att låna till driften av verksamheten.

– Om ekonomin försämras mer är risken stor, säger han.

– Historiskt har vi haft goda resultat så även om det är en dipp för 2011 så är det ingen katastrof, när Staffan Werme skriker att vi måste låna till driften så är det naturligtvis en överdrift, säger Lena Baastad.

Kärvare tider

På fredag kommer en prognos som visar hur stora skatteintäkterna bli nästa år. Kommunens ekonomer varnar redan nu för att det kommer att bli kärvare.

– Vi vill att kommunstyrelsen uppmanar alla verksamheter att inte svälla för mycket, utan försöka hålla i och anpassa sig till en kostym som inte kommer att bli större utan tvärtom kanske måste stramas åt lite grand beroende på utfallet på fredag bland annat, säger ekonomichef Anne Andersson.

Mer läsning

Annons