Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikterna gör lägetextra svårt i Somalia

3,5 miljoner människor befinner sig i nöd i Somalia i dag, enligt svenska Utrikesdepartementet (UD).

Annons

Befolkningen lider av fattigdom och extrem torka efter att regnperioder uteblivit. Torkan beskrivs som den värsta på 60 år. Samtidigt med torkkatastrofen pågår både inbördes strider mellan klaner och gerillakrig mot övergångsregeringen.

FN beräknar att mer än 11 miljoner människor på Afrikas horn är beroende av hjälp utifrån för att kunna överleva. Värst drabbad är befolkningen i Somalia dels på grund av den utbredda torkan och dels på grund av konflikterna inom landet.

Delat land

Somalia är delat i Somaliland i nordväst, de helt eller delvis självstyrande regionerna Puntland och Galmudug i norr, samt det krigshärjade södra Somalia som delvis kontrolleras av terroriststämplade Al-Shabaab. Huvudstaden Mogadishu och delar av södra Somalia kontrolleras av den internationellt erkända regeringen TFG.

Självständigt

Somaliland förklarade sig självständigt när Barre störtades 1991 men ingen annan stat har erkänt denna republik. Trots det är dess existens stabil

Al-Shabaab, som anses ha koppling till al-Qaida, har försvårat möjligheterna för hjälporganisationer att få komma in till de svårast drabbade områdena i Somalia. Al-Shabaab har inte förrän alldeles nyligen tillåtit internationella hjälporganisationer att verka i landet.

Ekot rapporterade i torsdags att tusentals säckar med mat till de svältande i Somalia stjäls och säljs öppet på marknaderna i huvudstaden Mogadishu. Men även de stigande matpriserna drabbar Afrika och de svältande i Somalia.

Höga matpriser

Världsbanken visade i sin kvartalsrapport att priserna på mat stigit med 33 procent på ett år. Det höga priset på råvaror och baslivsmedel, i kombination med krympande lager av majs, ris och vete förvärrar hungers-nöden på Afrikas horn.

Mer läsning

Annons