Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könskamp på Facebook

Svart eller vit? Kort eller långt? Nu har kvinnorna på Facebook börjat med hemliga presentationer genom att ange bh-färg och hårlängd.

Annons

På Facebook på internet har kvinnor i olika åldrar börjat skriva ut vilken färg de har på bh:n och vilken längd de har på håret. Färgen och längden uttrycks kryptiskt i kvinnans egen presentation för att männen inte ska förstå vad det handlar om. På presentationsraden kan det till exempel stå ”vit” och ”40 cm”.

Kan vara en längtan

Emma Engdahl, forskare i sociologi på Örebro Universitet, tycker att det är spännande fenomen. Det kan vara ett uttryck för en längtan efter något välkänt, något enkelt och traditionellt kvinnligt, menar hon.

I en tid när kraven på kvinnor ökar att vara både framgångsrika på jobbet och att sköta familjen exemplariskt kan längtan efter något enkelt och välkänt lätt blossa upp, som nu på Facebook.

– Vilken hårlängd man väljer att ha som kvinna säger mycket om en själv. Jag vet, eftersom jag klippt mig kort. Man får ett helt annat bemötande, säger Emma Engdahl.

Bh-färgen säger mycket

Det är samma sak med bh-färgen. Svart eller vit, röd eller hudfärgad berättar mycket om personen som valt färgen, menar Emma Engdahl.

Vi lever i en tid där folk ska vara beredda att ändra sig hela tiden och hela tiden möta nya människor. Det kan också spela roll för varför just bh-färg- och hårlängdspresentationerna blivit så populära på Facebook.

– Det är ett enkelt sätt att presentera sig som samtidigt säger mycket om en själv. Samtidigt är det kryptiska uttrycket också ett sätt att hålla uppe mystiken kring det kvinnliga, säger Emma Engdahl.

Samtidigt som hon tycker att fenomenet är spännande ser hon också en annan sida av saken:

– Hårlängd och bh-färg kan kännas traditionellt och tråkigt. Jag kan tycka att det är synd att ingen hitta på någon ny egenskap som säger mycket om en själv, samtidigt som den utmanar idén om traditionell kvinnlighet. Uppenbarligen har kvinnor fortfarande ett oerhört behov att att vara kvinnliga och på så sätt särskilja sig från männen.

Mer läsning

Annons