Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrundan inleds i Askersund

På lördag är det vårpremiär i Askersunds konsthall och vårens stora konsthändelse i trakten. Föreningen Norra Vätterns bild- och formkonstnärer öppnar sin presentationsutställning.

Annons
Kalle och Marianne Bagger hänger försiktigt upp Love Norlings väggskåp. Åsa Westerberg, Maria Genberg och Yvonne Lindberg ser till att det blir rakt.

Utställningen är en försmak på Konstrundan, där 98 konstnärer i trakterna runt norra Vättern visar sina verk.

– Varje deltagare i Konstrundans visar ett av sina verk i presentationsutställningen, och det ger en vägledning om vad konstrundan innehåller i år, säger Gunilla Holländer i Norra Vätterns bild- och formkonstnärer (NVBOF), som under fredagen är i full färd med att hänga upp verken i den ännu lite kyliga konsthallen i hamnen.

– Först var det kaos, men nu börjar vi få ordning, säger hon och plockar omsorgsfullt upp verken som levererats till konsthallen. Det råder stor variation mellan konstverken, och det är både måleri och konsthantverk som samsas i lokalen.

Utställningen följer med några undantag den numrerade listan i det förtryckta programmet.

Presentationsutställningen i Askersund sker parallellt med presentationsutställningen i Motala, där också alla 98 deltagande konstnärer finns med. Utställningarna i Askersund och Motala öppnar den 26 april och är öppna under lördag och söndag mellan klockan 11 och 15. Den 1-4 maj arrangeras Konstrundan, där konstnärer och formgivare ställer ut, både i sina hem och i konsthallar runt om i trakterna. Även under dessa dagar är presentationsutställningarna öppna. På en karta i programmet kan man se var alla konstnärerna i Konstrundan finns.

– Hela Konstrundan finansieras av vårt lotteri, som bygger på att alla deltagare har skänkt ett av sina verk värt mellan 500 och 1500 kronor, som sedan lottas ut. Lotterna säljs på varje utställningsställe, säger Gunilla Holländer.

Konstrundan är en lång tradition med rötterna tillbaka i 1990-talet. Värt att notera för året är att inga utställningar sker i Dubergska gården, då den med kort varsel fått stänga för renovering. De utställningar som planerades dit har flyttat till andra ställen.

– I år kan vi stolt presentera sju nya deltagare, alla verksamma i trakten kring Askersund, säger Gunilla. Det är Susanne Clefjord med oljemålningar, Jörgen Kron med akrylmålningar, Eva Ryd med bland annat digitala bilder, Lena Herö och Kenneth Wide, bildskapare, Maud Andersson måleri och keramik, samt Patrik Danielsson, akvareller.

I samband med Konstrundan arrangeras också Närkesbergs filmfestival, som har konsttema, och Motala Vårfest.

NVBOF hoppas på mycket folk.

– Förra året var det uppskattningsvis mellan 3000 och 4000 besökare. Vi hoppas på samma respons i år, säger Gunilla Holländer.

Ett fat i glasfusing av Jeanette Håkansson.
Kakelkonst av Maria Ekström.
Maria Genberg och Yvonne Lindberg handskas försiktigt med Love Norlings träskåp.
Janne Fogelqvist ställer ut skrupturer i smide och skrot.

Mer läsning

Annons