Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskolan - från då till nu

Från kvällskurser till framgångsrik grobänk.
Här är Konstskolans historia.

Annons

1974.

Mats Nilsson kommer till Örebro, lockad av kärleken. Han studerar på dåvarande Socialhögskolan och senare får han ett jobb på Studiefrämjandet för att sätta igång studiecirklar om natur och miljö. Arbetet går trögt. På fritiden tecknar Mats Nilsson kroki under överinseende av konstnärerna Lasse Lundh och Rune Rådsten. Någon gång i slutet av 70-talet frågar han sin chef på Studiefrämjandet, Sten Cabander, om det är möjligt att dra igång en konstskola på halvtid. Cabander ger grönt ljus för projektet.

1980.

Skolan inryms i teckningssalen på Engelbrektsskolan och får namnet Konstforum. Efter

en tid hittar man nya lokaler på Köpmangatan. Bland lärarna märks Richard Brixel, Stig Olson, Svante Warg, Dan Lekberg med flera.

1986.

Skolan får statsbidrag och eleverna får rätt att söka studielån. Det officiella namnet blir nu Örebro konstskola och utbildningen är tvåårig. Skolan flyttar till en gammal skofabrik på Nygatan. Undervisningen delas upp i måleri och skulptur.

1992.

Örebro konstskola flyttar till det nedlagda regementet I3. Lärarkåren berikas med både huvudlärare och gästlärare utifrån, bland andra James Bates från Storbritannien och Vaissiliki Falkehag från USA.

1999.

Under alla år har Studiefrämjandet varit huvudman för skolan. Men nu kommer tankar på att skapa en förening som kan ta över huvudmannaskapet. Föreningens förste ordförande blir kommunalrådet Axel Gisslén.

2001.

Mats Nilsson slutar som rektor för Örebro konstskola för att bli chef för Örebro konsthall. Ny rektor blir Peter Ekström.

2003.

Anna Ekholm börjar på Örebro konstskola. Hon blir den första hörselskadade eleven på skolan. Mellan åren 2006–2009 drevs projektet Konstskola på teckenspråk.

2010.

Örebro konstskola fyller 30 år. Det firas bland annat med en utställning på Örebro läns museum med verk av tidigare elever på skolan.

Mer läsning

Annons