Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av anmälningar

Anmälningarna om fel i vården har ökat kraftigt de senaste åren. I Örebro län är ökningen större än riksgenomsnittet.

Annons

Det skriver Socialstyrelsen i sin tillsynsrapport för 2010.

Rapporten visar på alltfler anmälda fel och incidenter i vården. Det handlar om ökning av antalet anmälningar enligt lex Maria. Och om sådant som överbeläggningar inom sjukvården, osäkra system för bedömningar på akutmottagningarna och patienter som slussas runt i vårdkedjan. Socialstyrelsen konstaterar att vården kan bli bättre.

2007 rapporterades totalt 1532 fel i vården i riket. 2010 var siffran 2 186 anmälda fel, en ökning med 42 procent. För Örebro län är ökningen högre, procentuellt sett, från 54 anmälda fall 2007 till 83 fall 2010, en ökning med 53 procent.

Siffrorna omfattar både lex Maria-anmälningar från vårdinrättningar och anmälningar som Socialstyrelsen själv gör när de upptäcker missförhållanden. Bland felen finns sådant som felaktig hantering av läkemedel, fragmentering av vården och överbeläggningar. Tillsynsrapporten omfattar vård och omsorg samt stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

Socialstyrelsen menar dock att hela ökningen inte handlar om att vården blivit sämre utan också om att det går att se ett ökat patientsäkerhetstänkande i ökningen av antalet anmälda fel.

Mer läsning

Annons