Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativ drivbänk för konst- under tre decennier

Örebro konstskola fyller 30 år. Det firas med utställningen "Också vidare", som hade vernissage på länsmuseet under lördagen.
NA har gått igenom Konstskolans historia, pratat med rektorerna och hälsat på hos de nuvarande eleverna.

Annons
Alexander Creutz, som har en bakgrund som graffitikonstnär testar för första gången att måla med pensel och akrylfärg.

Konst/Örebro. Eleverna som går på Konstskolan nu deltar inte i dagens jubileumsutställning. NA åkte dit för att se vad eleverna arbetar med och vad de tycker om sin utbildning. Bra lärare, kreativ miljö och en fantastisk möjlighet som ger förutsättningar att lyckas i ett konstärligt yrke, löd omdömet.

– Jag måste nypa mig i benet varje dag för att fatta att jag går här. Det är så kul, säger örebroaren Alexander Creutz som läser första året.

Alexander har en bakgrund som graffitikonstnär, vilket syns i hans målningar.

– Jag gillar tanken på att någon som föraktar graffiti ska tycka om någon av mina tavlor, köpa den och hänga upp den i sitt hem. Jag gillar ironin i det, förklarar han.

När NA hälsar på arbetar Alexander på en stor målning av en staty. Bakgrunden på målningen ska fyllas med graffiti-tags.

– Jag har inte målat med pensel eller använt akrylfärg tidigare. Det är roligt att prova på olika tekniker och blanda dem.

Alexander är inte säker på att han vill bli konstnär efter utbildningen.

– Illustratör eller arbeta med design känns som mer realistiska planer än att lyckas försörja sig som konstnär.

Alla eleverna har tillgång till en egen ateljé i skolan. I ateljén snett emot Alexanders arbetar Jon Arvesten med en träskulptur.

– Jag gillar att arbeta med billiga material som trä och gips. Många skulle säga skräp, men jag vill visa att mycket skräp kan användas som konst.

Jon säger att han inte har någon speciell inriktning, han arbetar i alla möjliga stilar och material. Helst gör han abstrakt konst.

– Med abstrakta konstverk kan jag säga mer än med ord eller andra bilder, uttrycken kommer inifrån mig på ett annat sätt. Det är både en frihet och en utmaning att arbeta så.

Jon är uppväxt i Sydafrika och hade inga kopplingar till Örebrotrakten innan han började studera här.

– Jag ville gå på en folkhögskola och fastnade för Kävesta. Efter att ha gått där ett år ville jag fortsätta att utbilda mig, då kändes Örebro konstskola som ett naturligt val.

Jon och Alexander går den tvååriga kursen Konstnärlig grundutbildning A, som är Örebro Konstskolas huvudutbildning. Kursen ger meriter för att söka vidare till konsthögskola eller kvalificerade utbildningar med estetisk inriktning.

– Totalt går 32 elever här, berättar rektorn Peter Ekström.

I datorrummet arbetar flera elever i photoshop, de gör affischer och flyers till fiktiva utställningar.

– Det är en övningsuppgift jag gett dem. Det är viktigt för konstnärer att kunna marknadsföra sig själva och göra reklam för till exempel utställningar, säger läraren Jonas Nilsson.

Mariam Tasdigh går andra året på grundutbildningen. Hon har måleri som inriktning och arbetar med att göra en affisch med en av sina egna målningar som bas.

– Jag leker med bilden och olika färger för att se vad som blir bäst. Det är bra att vi även får lära oss sådana här saker, säger hon.

Alla eleverna på Konstskolan har en egen ateljé där. Örebroaren Alexander Creutz målar av en staty från en bok, originalet står i Berlin berättar han.
Alexander Creutz, som har en bakgrund som graffitikonstnär testar för första gången att måla med pensel och akrylfärg.
Mariam Tasdigh och Simon Alse tränar på att göra affischer och flyers för en fiktiv utställning. Hur man marknadsför sig själv som konstnär ingår i utbildningen.

Mer läsning

Annons