Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot för stora barngrupper

Barngrupperna är för stora på de fyra kommunala förskolorna i Askersunds tätort. Det tycker föräldrar som har startat en namninsamling. Hittills har 140 namnunderskrifter samlats in.

Annons

Askersund. Föräldrarna anser att de stora barngrupperna påverkar både personalen och barnen negativt.

– Framför allt handlar det här om personalens och barnens arbetsmiljö. Det är för många barn på för liten yta, säger Therese Mattsson, en av de föräldrar som tagit initiativ till insamlingen.

Frågan om namninsamlingen togs upp på ett föräldramöte i våras, men har varit aktuell sedan sommaren 2012 när de stora förändringarna startade.

– Vi satte upp namnlistor på alla förskolor. Alla föräldrar har också fått brev med information om vad namnlistorna ska användas till. Uppslutningen har varit större än förväntat.

– Redan har vi fått in 140 namn, och då har vi inte samlat in listorna från den sista förskolan än, säger Therese Mattsson.

Hon vill poängtera att det inte är en kritik mot pedagogerna.

– De gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har. Vi vill inte heller peka ut någon särskild förskola. Det vi vill är att skapa en dialog i frågan. Vi vill veta hur kommunen planerar, och visa att vi inte tycker att det här är okej för oss.

Allt började redan sommaren 2012, då en stor omorganisation gjordes av barnomsorgen i Askersund. Det innebar stora förändringar på avdelningarna, vilket resulterade i ny personal, större barngrupper och oro bland barnen.

– Vi valde den förskola vi har just för att den hade små barngrupper. Men så är det inte längre. Ingen konsekvensanalys gjordes av förändringarna. Följden blev att man fick ta in extra resurser i form av specialpedagoger i grupperna, vilket också borde ha inneburit stora kostnader, säger Therese.

Hon exemplifierar med en situation där 27 barn ska äta frukost samtidigt tillsammans med tre pedagoger, varav två äter.

Kravet som föräldrarna ställer är mindre barngrupper, att kommunen närmar sig skolverkets riktlinje på 15 barn per grupp och att en barnkonsekvensanalys görs av situationen. Hur påverkar de stora grupperna barnens behov? Hur påverkas de barn som är lite försiktiga av sig och inte tar för sig, och hur påverkas de som ”hörs och syns”? Samt vilka framtida behov som kan uppstå i den nuvarande situationen.

Responsen från Askersunds kommun är positiv såhär långt.

– Vi har redan fått ett svar och hoppas på att få till ett möte snart, säger Therese Mattsson.

Mer läsning

Annons