Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En brutal symbolhandling

Att tio journalister, och två poliser som var satta att ge dem säkerhet, utsatts för ett terrorattentat på den franska satirtidningen Charlie Hebdo har upprört en hel värld.

Annons

Just därför att såväl journalister som poliser utgör grundstenarna i det vi kallar demokrati. Om inte tryck- och yttrandefrihet finns, om den inte kan värnas, blir det svårt att leva upp till det samhälle som de flesta av oss vill ha. Debatt måste få finnas, olika synpunkter måste få stötas mot varandra, utan att budbärarna mördas, hotas eller skräms till tystnad.

Dessvärre har hoten och våldet mot journalister ökat och enligt organisationen Reportrar utan gränser har dåden blivit mer systematiska och brutalare. Man pekar också på att konflikter tvingar journalister att gå i exil, vilket gör världen tystare.

Att ge sig på en redaktion som i går i Paris, är en otrolig symbolhandling utöver det faktum att tolv människor mördats på det brutalaste av sätt.

Säkerhetsfrågorna är alltid aktuella inom media, dessvärre med risk för längre avstånd till läsarna. Därför är det otroligt viktigt nu att stå upp för öppenhet, debatt, tryck- och yttrandefrihet. Svenska publicistklubbens ordförande, Björn Häger, uttryckte det så här i går: ”Diskussionen om vad som är lämpligt att publicera får aldrig föras med automatvapen”.

Mer läsning

Annons