Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Extrema snabbtåg och bildepåer

1965 när Örebro firade sitt 700-års jubileum fantiserades det rejält i den här tidningen om hur vår framtida stad skulle se ut.

Annons

Siktet var inställt på år 2000. Ett nytt århundrade där science fiction blivit verklighet. I Örebro skulle vi slippa promenera i city. Istället skulle vi ha rullande trottoarer utefter gatorna, kanske sådana som finns på en del flygplatser i Europa. Vi skulle också åka kollektivtrafik i förarlösa bussar på skenor uppe i luften. Riktigt så långt har vi inte kommit men bussarna går åtminstone på biogas och staden har placerat ut pumpstationer till cyklarna runt om i centrum. En svindlande utveckling.

Jag har skrivit detta tidigare i ett annat forum men tankarna kom tillbaka efter en föreläsning jag besökte i veckan som handlade om vår framtid. Kanske inte om Örebro direkt men ändå. Om hur utvecklingen bara går snabbare och snabbare. Föreläsaren pratade om det där stora klivet, paradigmskiftet, som till sist tar oss in i den digitala världen på allvar. Det kommer ske inom de närmaste 10-20 åren då den första generationen som aldrig upplevt en värld utan internet tar över samhället. Menade han. Och den tekniska utvecklingen är verkligen häpnadsveckande. Men ute i vardagen på stan känns det som att inte mycket har förändrats sedan 1965. Grundfundamentet är det samma. Så även om Örebro som stad just nu verkar gå på sterioider i sin utveckling av yta och inflyttning lär det inte ens till 750 års jubileumet 2015 hända nått som får en skrika: Wow. Rymdåldern är här. Men när är den här då? Vem vet?

Men jag snor från mig själv. Gamla tankar. Örebro 2050? Då är det väl ändå dags? Kanske blir det till sist förarlösa bussar på skenor i luften? Kanske susar tysta extrema snabbtåg i ljusets hastighet förbi Örebros stadskärna utan av vi märker av dom. Bilarna har tagits till nåder och är fullständigt miljösäkrade och styrs av avancerade system där man trycker på en knapp så styr bilarna själva till lediga bildepåer i stan där dom lagras i lika avancerade och minimerade parkeringssystem under jord. Mälardalen upp till Stockholm har blivit en enda storregion som växt ihop. Nya transportvägar under vatten har tagits fram. Via enorma pipelines far kollektivtrafikfarkoster till Stockholm City på en halvtimma. Vad sägs? Nja, skulle inte tro det va.

Tre önskningar i framtiden

1, Ett värmesystem som sveper in hela Örebro centrum i ett behagligt klimat under de kalla vintermånaderna. Är det för mycket begärt...?

2, Rent vatten i Svartån. Borde inte vara science fiction men verkar ändå vara det. Jag vill kunna bada inne i centrala Örebro. Är det för mycket begärt...?

3, Ett Champions League-lag i fotboll. Typ ÖSK. Eller BK Forward. Är det för mycket begärt...?

Mer läsning

Annons