Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Som om tiden stått stilla i den lilla grekiska byn

Jag sitter på ett fik vid torget i byn Paradisi på Rhodos och dricker en frappé.

Annons
Stefan Hazianastasiou Journalist

Min pappa växte upp i den här byn. Det var innan flygplatsen byggdes och turisterna kom till ön.

Jag tittar ut över torget. Det är mycket folk i rörelse. Vid bordet bredvid sitter några äldre män. De kedjeröker och spelar backgammon.

Min grekiska är inte den bästa, men jag snappar upp att de, liksom de flesta andra lokalbor, livligt diskuterar de senaste nyheterna kring krisen.

I helgen var det tomt på sedlar i uttagsautomaterna. Grekerna tog i panik ut sina sparpengar från bankerna. I förrgår ringlade bilköerna långa till bensinmackarna. Ryktet gick på ön att bensinen var på väg att ta slut.

För mig blev det ett par svettiga dagar där jag åkte till flera byar i jakt på kontanter. Bankerna fyllde i måndags på uttagsautomaterna med sedlar och jag kunde pusta ut.

Vi som har svensk bank kan ta ut hur mycket vi vill. Grekerna får nöja sig med motsvarande cirka 550 kronor om dagen.

Min systers grekiska man oroar sig över hur han ska kunna driva sitt företag nu när bankerna har stängt. Det är inte bara omöjligt att ta ut pengar till det arbetsmaterial han behöver köpa, han kan heller inte betala ut lönerna till sina anställda.

För turister är det mesta som vanligt. Men det är kontanter som gäller. När jag försökte handla med kortet i matbutiken tidigare blev det stopp. På knagglig engelska fick jag förklarat för mig att de inte längre tar emot kort. De vill inte riskera att förlora pengarna om bankerna tvingas stänga för gott.

När jag betalar min frappé och promenerar bort från torget fortsätter farbröderna vid bordet bredvid med ett nytt parti backgammon.

Jag har svårt att skaka av mig känslan av att tiden, trots att så mycket har hänt, har stått still.

Jag hoppas bara att grekerna fortfarande har kunskapen att klara sig på det lilla de har.

Mer läsning

Annons